Keskustelu

H. NurmenniemiLaskutehtävässä: Minne markka katosi?16.6.2017 1:53
Mahtaisiko kukaan muistaa Veikko Ennalan pakinaa Hymy-lehdessä ehkä 1970-luvulta? Kyseisessä pakinassa Ennala kertoo tarinan laskutehtävästä, jossa lasketaan yhteen ja vähennetään tavallisen yksinkertaisella tavalla rahaa ja jossa lopputuloksesta lopulta jää puuttumaan yksi markka. Tehtävän mysteeri on se, miten markka katoaa ikään kuin savuna olemattomiin. Tehtävään ei liity mitään parapsykologista, markan hävikkiä ei vain voi selittää.

Mahtaisiko kyseistä Hymy-lehden numeroa löytyä enää mistään, jos tätä enää kukaan muistaikaan ja kun en tämän kummemmin osaa tehtävää selittää?

MikaRe: Laskutehtävässä: Minne markka katosi?28.9.2017 10:26
Veikon pakinoita olen lukenut mutta tätä en muista. Laitan viestiä jos löytyy...

HeliRe: Laskutehtävässä: Minne markka katosi?28.9.2017 13:07
Kiitos tiedosta! Jospa joskus tärppäisi.

kultaomenan hepovirtaRe: Laskutehtävässä: Minne markka katosi?27.6.2019 13:05
Kyseistä numeroa en ole onnistunut bongaamaan, mutta löysin netistä laskutoimituksen, joka ehkä on tarkoittamasi: "3 kaverusta meni hotelliin ja ottivat huoneen, jonka hinta oli 30 mk. Kaikki 3 maksoivat huoneesta 10 mk, kukin ja menivät huoneeseen. Huoneen antanut mies muisti, että tänään kaikki huoneet maksoivat 25 mk, joten hän lähetti hissipojan palauttamaan 5 mk miehille. Koska 5 mk ei voitu jakaa 3 miehen kanssa tasan, jokainen mies sai 1 mk ja hissipoika 2 mk. Kukin miehistä oli siis maksanut huoneesta 9 mk ja hissipoika sai 2 mk. 9 + 9 + 9 + 2 =29. Mihin 1 mk katosi?"

Tehtävä ei ole mitenkään erikoinen eikä se markkakaan todellisuudessa mihinkään häviä. Ovela tämä kyllä on ja hauska. Kyse on hämäyksestä, koska tehtävä johtaa laskemaan koko asian väärällä tavalla. Hotellihuoneessa olijat eivät maksaneet huoneesta 9 mk:aa, vaan kympin. Sehän oli se lähtötilanne.

Sitten tulee palautusosio, jossa miesten kuuluisa saada takaisin 1.666666666666 mk per naama (5 jaettuna kolmelle). Miehet saavat siis takaisin liian vähän. Tosiasiassa se kadonneelta näyttävä markka löytyy siis hissipojan taskusta.

Laita pöydälle neljä korttia "mies1", "mies2", "mies3" ja "hotellipoika". Jaa sitten 30 euron rahaa tehtävässä kuvatulla tavalla ja laske lopuksi minkä verran pöydällä on. Uskalsin kokeilla ja helpotukseni oli suuri, kun minulla tehtävän jälkeenkin oli sama summa rahaa. :)

Jos ette alkuun uskalla kokeilla rahalla, kokeilkaa vaikka tulitikuilla... Kun tikkuja ei häviä, asian uskaltaa todeta jo rahankin kanssa. Niin vain se on. Rahakin on materiaa eikä häviä taivaan tuuliin... En sitten tiedä nykyään kun on nuo bitcoiningit ja muut ja kuinka firmojen supertietokoneet valuuttoja ja summia vääntelee että saa ostavalta firmalta rokotettua lisämaksua... toisaalta matematiikka on lahjomaton ja myös vastapuolen firmoilla on laskimet. :)Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: