Yhteystiedot

Yhteydenotot, tilaukset ja tiedustelut

armas.hepovirta@
gmail.com

Huom. Nämä kotisivut on keskeneräiset.

Suuri osa kirjailijaesittelyistä ja myyntilistoista odottaa päivittämistä ja siirtämistä sivustolle.

Lisää kuvitusta tulossa.

Myöhemmässä vaiheessa myös puhelinkorteille oma palsta?

Kehittämisehdotuksia otetaan vastaan.
Kiitos.

Sivut avattu
Aleksis Kiven päivänä
10. 10. 2013. Suljettu täydentämistä varten, uudelleen avattu huhtikuussa 2014.

Sisältölaatikko

Teksti tai HTML-koodi

Keski-Porin kirkko (sekä Etelä- ja Pohjoisranta) postikorteissa 

Pori-kokoelman muut kortit täällä  Vanhat postikortit etusivu

Kultaomena

yhteydenotot armas.hepovirta@gmail.com tai 0404435119

[Keski-Porin kirkko -kortteja skannataan lisää kun ehditään ja historiaa lisäillään korttien lomaan. Kun on paljon tavaraa, niin jotain aina hukkuukin. Tällä erää hukassa kokoelmani hienoin yksilö, 1900-luvun alussa lähetty Keski-Porin kirkko, jossa lähettäjän viestinä vastaanottajalle Kun tulin tänne Porii laitettii pärekorii ja vedettiin ympäri Porin torii; läksin Uuteenkaupunkiin, sielläkin akkunasta haukuttiin. Kortti ollut hukassa tammikuusta 2015, toivotaan että löytyy jos ei ole paperiroskien joukossa mennyt roskalaatikkoon.] 

Muutamia kortteja myös myynnissä, hinta merkitty. 
M-kirjain kohteen edessä tarkoittaa myytyä.

Edelleen myös ostan/vaihdan kortteja.
Tarjoa. Hyvistä maksan tai annan hyvän vaihtoarvon.!

KESKI-PORIN KIRKKO

JPC01 Porin kirkkoPori-Björneborg. Kirkko Kyrkan. Satakunta Bokhandel - Satakunnan Kirjakauppa. Union Postale Universelle. Carte Postale. Finlande. Kulkenut Elli Ekman'ille Inkoon apteekkiin; hyvät siltaleimat 3 x Kokemäki, leimattu 10.XI.01 ja 11.XI.01. Hyvä kunto.

JPC02 Porin kirkko. Pori - Björneborg. Painettu Knackstedt & Näther, Hamburg. Union Postale Universelle. Carte Postale. Kulkenut markan Saarisella Hankoon, hyvä Porin siltaleima 29.VIII.28. Kunnoltaan kuin uusi, ei kärkikulumaa. [Lähettäjät Karin ja Ole Nordling, vastaanottaja rovasti Gustaf Storgårds, Hangö. Gustaf Storgårds (1869 Lapinjärvi - 1945 Porvoo) oli Hangon kirkkoherra 1907-32, mitä ennen hän toimi pappina muun muassa Hämeenlinnan vankilassa. Vuonna 1932 Storgårds siirtyi Porvoon tuomiorovastiksi. Hän toimi myös Ruotsalaisen kansanpuolueen kansanedustajana 1914-17 ja oli presidentin valitsijamies 1925.]

JPC06 6,00 e Porin kirkko. Teksti suomeksi, ruotsiksi ja esperantoksi kohokirjaimin (ei kuitenkaan pistekirjoituksella): Pori, Björneborg. Kirkko. - Kyrkan. - La pregejo. Sokeain Kirjallisuusyhdistys - De Blindas Litteraturförening. Kuva V. Heikkinen. Carte postale. Suomi - Finlande. Kulkenut 1949 mutta kuva ja kortti vanhempi, ehkä 1930-40 -lukujen vaihteesta. Kaunis kortti. Oikeassa alakulmassa pieni taite, muuten hyvä. [Suomen Sokeain Kirjallisuusyhdistyksen vuonna 1931 perustanut Anna Friman oli esperantoyhdistys Steleton ensimmäinen puheenjohtaja. Sokeain kirjastoa vuodesta 1898 hoitanut Friman oli itsekin sokea ja asui Helsingin Pengertalossa, tuolloin vielä nimeltään Helsingin Sokeaintalo. Friman kuoli keuhkotautiin vuonna 1937. Sokeain Kirjallisuusyhdistyksen nimi muuttui 1957 Sokeain Henkiseksi Työksi, 1974 Näkövammaisten Henkiseksi Työksi ja 1979 Näkövammaisten Kulttuuripalveluksi.]

JPC07 Porin kirkko talvella. Taustapuolella teksti Porin kirkko. Ei tietoa kuvaajasta eikä julkaisijasta, luultavasti Porin kaupungin tai seurakunnan julkaisema; olisiko 50-luvun alkua? Käyttämätön. Hyväkuntoinen kortti, huom.: kuvassa skannerista johtuvaa raitaisuutta.

ETELÄRANTA

 

JPC45-JPC46 Kirkko ja kulmatalo 

"Mellinin tontin" uusrenesanssinen kulmatalo valmistui etelärantaan 1837, vahingoittui Porin palossa 1852. Rakennus korjattiin 1853, mutta suuremmat muutokset tapahtuivat 1892 jolloin muutoksia tehtiin talon huonejärjestyksiin ja sisäänkäynteihin, muun muassa lisättiin sisäänkäynti talon kulmaan. 

JPC45 Kirkko ja kulmatalo. Pori-Björneborg. Gustaf Roneliuksen kirjakauppa. Union Postale Universelle. Carte Postale. Finland. Postikortti. Suomi. Kulkenut 10 pennin (ylösalaisin liimatulla) venäläismerkillä Kauvatsalta Kullaan Levanpeltoon, kaksikielinen Kauvatsan siltaleima 22.IV.12. Kohtalaisen hyväkuntoinen kortti, pientä kärkikulumaa ja lievää nuhruisuutta. Kuva otettu pohjoisrannan eli Puuvillatehtaan puolelta, kuvassa myös ponttoonisilta Charlotta. 

Iloisia onnen aikoja mä sulle toivottelen ja ystävyyren muistoksi tän värsyn kirjottelen

Etelä- ja pohjoisrannan välille vuonna 1855 asennettua ponttoonisilta Charlottaa rantojen yhdistäjänä edelsi vuodesta 1808 toiminut lautta. Sekä lautan että sillan rakentamiseen johtivat ensisijassa sotilaalliset syyt - kenraalikuvernööri Berg oli katsonut helpomman kulkuyhteyden rantojen välillä tärkeäksi.

Ponttoonisilta oli huomattava parannus mutta kärsi keväisistä jäidenlähdöistä, joiden jälkeen siltaa jouduttiin hinaamaan takaisin paikalleen ja sen saamia vaurioita korjailemaan. Sillan merkitys korostui vuonna 1898 pohjoisrantaan valmistuneen puuvillatehtaan myötä, josta tuli kaupungin työväestön suurin työllistäjä. Tehtaalle valmistuivat kehräämö ja kutomo vuonna 1900 ja värjäämö 1902.

Ponttoonisillan korvasi kiinteä Porin silta 1926.

JPC46 Kirkko ja kulmatalo. Pori - Björneborg. Union Postale Universelle. Carte postale. Ei postimerkkiä, kulkenut ehkä kuoressa. Hyvä kunto. W. Stenfors'ilta G. A. Stenfors'ille Englantiin (Scharpness?), päivätty 3. tammikuuta 1903:

Toivotan iloista ja onnellista uutta vuotta rauhaa onnea menestystä ja terveyttä sielä pauhavilla aloilla muista rakas lapsenin mistä on sinul puhuttu kotona ollessasi muista luojas sinun nuorudessas ennen kuin pahat päivät tulevat, ole tervehdetty minulta, mummulta ja omaisilta pysyvästi ikävöity poikanin.

JPC47 Porin kirkko, Eteläranta ja ponttoonisilta Charlotta. Björneborg - Pori. John Englund. Granbergs K. A., Stockholm. Suomen vaakunalla varustettu Union Postale Universelle. Carte postale. Finlande. Hyvä kolmikielinen Reposaari-leima, vuosiluku epäselvä mutta ilmeisesti 1909: 30.XII.09. Hieman kulunut mutta kohtalaisen kuntoinen kortti, postimerkki poistettu. Kulkenut Maria, Richard ja Allan Korsmanilta Reposaaresta C. Fr. Diehl'ille, jonka osoitteena Lontoossa on Andorsen Beckerin yhtiö. Beckerin toimialaan näyttää kuuluneen "steam ship brokers".

Kuvan ottaneella John Englundilla oli Porissa ateljee 1900-luvun ensimmäisinä vuosikymmeninä, ilmeisesti vuoteen 1935. Monet Poria dokumentoivat hienot valokuvat vuosisadan alusta ovat hänen ottamiaan.

Kortin vastaanottaja mitä luultavimmin on ruotsalainen Carl Fredrik Diehl (1875-1936), jonka perhe näyttää asuneen Reposaaressa 1900-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä, koska ainakin kaksi hänen lapsistaan syntyi Reposaaressa (vuosina 1905 ja 1907).

Carl Fredrik Diehlin vaimon Olga Johanna Diehlin (omaa sukua Wahlroos) isä Karl Wahlroos oli Porissa "sjötullvaktmästare".

KESKI-PORIN KIRKOPUISTON MUISTOMERKIT

JPC70 3,30 e Vapaussodan muistomerkki. Pori Vapaudenpatsas. Björneborg Frihetsmonumentet. Kulkenut Luvialta Turkuun vuonna 1927; himmeä siltaleima Luvia, päivämäärä luultavasti 22.XI.27. Hyvä siisti kortti.

JPC71 2,20 e Vapaussodan muistomerkki. Pori - Sankari hauta. Björneborg - Hjältegraven. Käyttämätön. Ollut korttihaitarissa tai -vihossa, yläreunassa repäisyjälki. Kuvapuoli hyvä, taustapuolella tummumista ja pientä jälkeä. 

Vapaussodan muistomerkki - kivipaateen upotettu pronssireliefi - on toinen Emil Cedercreutzin kahdesta vuonna 1920 Poriin tekemästä patsaasta. Näistä tunnetumpi on Cygnaeuksen koulun edustalla oleva Äestäjä.

Kortin teksti Sankarihauta on outo. Kyseessähän on muistomerkki mutta ei hautamuistomerkki. Muistomerkki pystytettiin sisällissodassa kaatuneiden valkoisten muistoksi vuonna 1920 eli kohta kansalaissodan jälkeen. Punagraniittiin hakattu kullattu teksti Isänmaan ja vapauden puolesta 1918 ilmensi varmasti suuria isänmaallisia tunteita, myös avointa syytöstä punaisia kohtaan. Nykyään voidaan jo ajatella sekä punaisia että valkoisia saman sodan uhreina. 

Alkujaan muistomerkki oli keskeisellä, avaralla paikalla kirkon edessä, niin ettei kirkkoon voinut kulkea huomaamatta muistomerkkiä ja sen sisältämää ajatusta. Muistomerkki on samalla paikalla edelleenkin, mutta nyt sitä ympäröivät korkeaksi kasvaneet pensaat. 

Vapaussodan muistomerkin sijaan kirkkopuistoa hallitsee sankarihautojen muistomerkki, visi suurikokoista pronssista valettua patsasta "Isänmaa kutsuu", "Etulinjoilla", "Matkan pää", "Risti kirkastuu" ja "Elämä jatkuu". Aimo Tukiaisen teoskokonaisuus paljastettiin 1952.

x

POHJOISRANTA JA PUUVILLATEHDAS

JPC85