LAPSET, VARHAISNUORET JA NUORET
8 - 15 vuotialle soveltuva kirjallisuus, 
romaanit ja kertomukset

3 e. KAIKKONEN, HELLI: NELJÄN TUULAN KERHO. Kertomus tytöille. Kuva ja Sana 1958. 140. Kuv. Skk. K3. Kuvittanut Leena Puranen. Kuvan ja Sanan Leppäkerttukirja-sarja. s.64-65

4,50 e. KARPIO, SULO: MASTO-JAAKKO SEURAA SAVUMERKKIÄ. Kuva ja sana 1965. 93. Skk. K3, ell, kansissa luonnollista kulumaa.

4 e. KARPIO, SULO: MASTO-JAAKON SEIKKAILUT. Kuva ja sana 1953. 139. Kuv. S. K3, eln, muovitetut kannet, luonnollista kulumaa.

3 e. KARPIO, SULO: SE ALKOI LENNOKISTA. Suomen Lähetysseura 1974. 120. N. K3, erittäin siisti. "Henkka ystävineen ratkoo asumattoman saaren kummituksen arvoitusta. Lennokkiharrastus taas vie hänet kurssin pitoon poikaleirille. Siellä hänelle avautuu uusi päämäärä... Sulo Karpio suoritti mittavan elämäntyön nuorisojohtajana ja nuortenkirjailijana. SE ALKOI LENNOKISTA jäi hänen viimeiseksi kirjakseen, hänen testamentikseen."

8 e. LAUNIS, SEPPO: SALALIITTO HIILAIKIS sekä muita muistoja kesäisestä saaristosta. Kuva ja sana 1951. 64. Kuv. Skk. Omi. K3. Tekijän kuvittama. Esilehdellä omiste Hyvälle Elma-ystävälleni Seppo Launis Pikkujouluna 1951. Kuvan ja Sanan Leppäkerttukirja-sarja. Takakansi. s. 22-23, 30-31, 56-57, 62-63.

Taiteilija Seppo Launis (1911-1973) oli lastenkirjojen kuvittaja, mutta kirjoitti itsekin joitain lasten kirjoja. Merelliseen ympäristöön sijoittuva SALALIITTO HIILAIKIS pohjautuu osittain tekijän omiin lapsuusmuistoihin leikeistä saaristossa. Kirjan viimeistä kertomusta sävyttää voimakkaasti mutta kauniisti hengellinen vakaumus: jyrkän kallion juurella pojat leikkivät kirkkoa, pohtivat näkymättömän Jeesuksen olemassaoloa ja päätyvät rukoilemaan. Myös Launiksen seuraava kirja pohjautui omakohtaisiin muistoihin: Vallatonta ja vakavaa - muistelmia kouluajoilta Helsingistä (Kuva ja sana 1955). Kts. Seppo Launis.

4,50 e. LIUKKU, ILTA: TIINA VAIN. Kuva ja sana 1956. 136. Skk. K3. Kuvan ja sanan Leppäkerttukirja-sarja. Takakansi.

Ilta Liukku kirjoitti neljä Kuvan ja sanan kustantamaa lasten ja nuorten kirjaa. Esikoisteoksen TIINA VAIN päähenkilö on 12-vuotias kaupunkilaistyttö. Kirjan tapahtumat sijoittuvat Lappiin, missä Kristiina viettää kesälomaa ystäviensä kanssa vaeltaen ja keskustellen. Kts. Ilta Liukku.

2 e. METSOLA, TUULIKKI: KARKAILEVA KOIRA. Päivä 1994. 86. N. K3. Takakansi

1 e. PEKAN PUHEITA. IOAA 1994. 2p. 97. Kuv. N. K3. Kansainvälisen Orpojen Avustusyhdistyksen (The International Orphans' Assistance Association) julkaisu, kirjoittanut Ronald Fair, suom. Hannele Piippo-Fair, kuvitus Jorma Happonen. 

3 e. RÖNKKÖ, EERO: LUSIKKALAMMEN SALAISUUS. Ari 1978. 156. N. K3, erittäin siisti.

XXX SAHIMAA, JAAKKO: TAIVAALLINEN ESTEJUOKSU

NUORET JA NUORET AIKUISET 

kts. myös nuorisotyöuskoontulo ja kasvu sekä evankelioivat kirjat 

2 e. NISSEN, HANS ERIK: CHRISTIAN. Suomen Raamattuopiston Kustannus 1982. 77. N. K3, erittäin siisti. Nuoren miehen uskoontulosta ja kristillisen elämän ensiaskeliin liittyvistä pohdiskeluista. "Saamme elää Christianin kanssa parin vuoden ajan hänen ajatuksissaan, olla todistamassa hänen taistelujaan ja tappioitaankin kristittynä ja pääsemme hänen kanssaan yhä selvemmin tajuamaan, että Kristus on saavuttanut voiton meidän puolestamme ja tehnyt meille mahdolliseksi elää kristittynä ja ihmisenä... Monet nuoret tunnistavat Christianista itsensä."

2,50 e. NISSEN, HANS ERIK: ENKÖ KOSKAAN TULE PAREMMAKSI? Suomen Raamattuopiston Kustannus 1983. 116. N. K3. Nuoren kristityn haasteista tuoreessa avioliitossa ja sen ongelmissa - elämänläheinen, raikas kirja kristillisen uskon periaatteiden ja perinpohjaisen uskollisuuden sisäistämisestä. "Kirjan tanskalaiselta tekijältä on aikaisemmin ilmestynyt innostuneen vastaanoton saanut nuorisokirja Christian, joka samoin on muodoltaan omaelämäkerrallinen." s. 56-57, 58-59

1 e. NUORTEN ALFA TYÖKIRJA. Päivä 1997. 56. Kuv. N. K3, erittäin siisti; käyttämätön. 

1,50 e. RIIKONEN, TEUVO V.: PURE PIPLIA. Sley 1990. 72. Kuv. N. K3. "Kirjoittaja on nuorisonohjaaja, matkustellut Lähi-idässä ja palvellut mm. YK:n rauhanturvaajana Golanilla. Nuoren perheenisän railakkaat ajatukset saanevat vastakaikua rippikouluiän ohittaneissa sekä pojissa että tytöissä." s.42

1 e. WRIGHT, CHRISTINE: KARUSELLI. Uusi tie 1988. 132. N. K3. "Elämä on joskus melkoinen karuselli. Näin joutuu toteamaan Mike, ihan tavallinen nuori, joka asettuu asumaan yhdessä isänsä kanssa pitkän erossaolon jälkeen... Miken story on koskettava. Karuselli on lahja jokaisen nuoren käteen."