Musiikkiaiheinen kirjallisuus

Kultaomena ostaa, myy ja vaihtaa kirjat, lehdet ja postikortit -
yli 20 vuoden kokemuksella. Yhteydenotot 
armas.hepovirta@gmail.com tai puh. 0404435119

hengellinen musiikki (nuotit yms.)kristilliset elämäkerrat

muu musiikkiaihe sekä elämäkerrat ja muistelmat 

käytetyt lyhenteet ja tilausehdot

- - -   - - -   - - -   - - -   - - -   - - -   - - -   - - -   - - -   - - -   - - -   - - -

Ulla Riutta: KATSO MIKÄ AAMU. Mika Piiparisen (1911-1991) elämä ja musiikki. Päivä 1985

Mika Piiparisen kertomuksen pohjalta tallentuu inkeriläistä paikallishistoriaa, vapaakirkollisen herätyksen ja suomalaisen hengellisen musiikin historiaa. Ulla Riutan elävästi kirjaamana. Hieno elämäkerta.

kts. Mika Piiparinen Wikipediassa

Stalin käski lähettämään Mozartin konserton samana esityksenä Judinan soittamana hänen datshalleen. Radiokomiteassa syntyi paniikki. Mutta jollain tavoin tilanteesta oli selvittävä. Kutsuvat Judinan. Haalivat orkesterin. Yöllä ryhdytään tekemään kiireimmän kaupalla äänitettä. 
  Kaikki tärisivät kauhusta - paitsi tietenkin Judina. Mutta hän olikin tapaus erikseen. Valtamerikään ei ylettynyt häntä kuin polviin saakka.
  Judina kertoi myöhemmin minulle, että kapellimestari oli jouduttu lähettämään kotiin. Hän oli pelosta niin suunniltaan, ettei tajunnut mistään mitään. Kutsuttiin toinen kapellimestari, mutta hän tärisi ja sotki kaiken. Orkesteri meni vain sekaisin. Vasta kolmas kapellimestari pystyi viemään äänityksen päätökseen. 
  Luulisin, että tämä on ainutlaatuinen tapaus äänitetyn musiikin historiassa. Tarkoitan sitä tosiseikkaa, että kapellimestaria vaihdettiin kolmeen kertaan yhden yön kuluessa. Joka tapauksessa äänite oli valmis aamulla. Seuraavana päivänä valmistettiin yksi ainoa levy. Historiallisen lyhyessä ajassa. Ja se lähetettiin Stalinille. Sekin oli tietenkin ennätys. Mielistelyn ennätys.
  Pian tämän jälkeen Judina sai kirjekuoren, jossa oli 20 000 ruplaa. Hänelle kerrotiin, että näin tapahtui Stalinin henkilökohtaisesta määräyksestä. Silloin hän kirjoitti Stalinille kirjeen. Tästäkin kirjeestä olen kuullut häneltä...
   Judina siis kirjoitti tässä kirjeessä jotain seuraavan tapaista. "Kiitän teitä, Josif Vissarionovitsh, avustuksestanne. Tulen rukoilemaan Teidän puolestanne yötä päivää ja pyytämään Herraa antamaan Teille anteeksi raskaat rikkomuksenne kansaa ja maata kohtaan. Herra on armelias. Hän antaa anteeksi. Rahat olen antanut sen kirkon korjaukseen, jossa minulla on tapana käydä."
  Ja tämän itsemurhakirjeen hän lähetti Stalinille.
  Stalin luki kirjeen eikä sanonut sanaakaan. Häneltä odotettiin edes kulmakarvojen liikahdusta. On selvää, että Judinin vangitsemismääräys oli jo valmiina. Pieninkin irvistys olisi riittänyt, eikä hänestä olisi jäänyt jäljelle mitään. Mutta Stalin vaikeni. Ja pani kirjeen vaieten syrjään. Odotettua kulmakarvojen liikahdusta ei tapahtunut. 
  Judinalle ei tapahtunut mitään. Väitetään, että Mozartin konsertto oli Stalinin levylautasella, kun Johtaja ja Opettaja löydettiin kuolleena datshaltaan. Se oli ollut viimeinen levy, mitä hän oli kuunnellut. 

(Shostakovitshin muistelmista. Ulla Riutta: Katso mikä aamu, ss. 128-129)

Ulla Riutta: Katso mikä aamu, Päivä 1985

s. 126-127128, 144-145, 146-147, 250-251

Anna ja Heikki Piiparinen, Mikan vanhemmat
Piiparisten kotitalo Inkerissä 
Inkerin saarnaajakurssi
Saarnaajien raamattupäivät Santalassa 1910