Varsinaisesti innostuin postikorttien keräilystä keväällä 2014 kiinnostuessani enemmänkin vanhoista romanttisista pariskunta- ja lapsi-aiheisista korteista, joita olin ostellut silloin tällöin muun keräilyn ohessa. Kesä-heinäkuussa keräilykärpänen puraisi pahemman kerran, ensin tuli hankituksi hengellistä ja romanttista aihetta, sitten muutakin. Nälkä kasvaa syödessä. Kahden kuukauden sisällä kortteja tuli ostetuksi satamäärin.

 "Gottvertrauen - Lindberg pinx"   Saksalainen valokuvakortti ja kääntöpuoli

Postikorttien keräileminen on halpa ja mielekäs harrastus. Vanhoja kortteja on edelleenkin liikenteessä kohtalaisesti ja niitä kannattaa kerätä talteen nyt kun niitä vielä on saatavissa. Kortit kertovat historiasta paitsi kuva-aiheiden myös postimerkkien ja leimojen, joskus myös lähettäjiensä kirjoittamien viestien kautta:

Postikortit elävät (aasinsiltoja historiaan ja takaisin)

Keräilyn voi rajata käsittelemään tiettyä aihetta, esim. sota-aiheiset tai paikkakuntaa koskevat kortit, tai sitten voi kerätä laajalti tietyn aikakauden kortteja, esimerkiksi 1920-luku - tai omana syntymävuonna kulkeneet! 

Itse kerään ensisijassa hengellistä aihetta, romanttista aihetta, paikkakuntakortteja Pori ja Ulvila, sekä itsetehtyjä tai teetettyjä kortteja kotimökeistä, sukujuhlista yms. Lisäksi mm. sota-aihe ja pasifistiset kortit, muut propagandakortit, mainoskortit sekä erikoisuudet. Satunnaisesti myös huumoriaihe ym. Korttien pitäisi olla lähetettyjä ja mielellään merkit tallella, hengellisessä ja romanttisessa käy myös kulkemattomat. 1940-lukua tuoreempia kortteja en ole ostanut juurikaan paitsi paikkakunta-aiheessa.

Hyviä sivuja postikorteista ja -merkeistä

Postimerkeistä:

Suomi 1856-1962 postimerkkiluettelo (hyvä!) 
Suomen filateliapalvelu

Itä-Karjalan sotilashallinnon merkit:
Itä-Karjalan posti 1941-1944 (V-P. Sevón)

Leimoista: 
Leimoista   Rivileimoja   Erikoisleimat 
Luovutettu alue + Erikoisleimoja

Ehiökorteista (hieno sivu) 

Postikortin historiaa: 
Mikä on postikortti?  Postikortti (Wikipedia) 

Sortokauden kortit  

Nettihuutokauppoja:
Käpylän merkki  Hyvinkään postimerkkikerho 
Askonkeräily  Oldpostcard(USA)
Webstore  shoppaloss  eBay 

Blogeja:
Hienot Malli1930 -sivut  Prikon blogi

Loistavia esimerkkejä rajatusta kohteesta, paikkakunta-aihe:
Jarmo Nousiainen: Entisaikojen Iisalmi   
Akin keräilysivut (Hausjärvi) 
Vykort från Göteborg, Långedrag och Saltholmen, Majorna ym.

Ruotsalaista paikkakuntaa Leopolds Antikvariat 

Tanskalaisia kortteja  Tanskalaisia kortteja 2  

Venäläisiä kortteja
kortti- ja julistepropagandaa & joulua + tunturisuden joulu
American patriotism on postcards
cardcow 

Eesti-filatelistien erikoisuudet (Viron merkkejä ja kortteja)

Suomen Nuorisofilatelistiliitto ry:n linkkikirjasto (hyvä!)

Postikorteista II

[ lisätään kun ehditään ]

Postikorteista I

Kännykkä- ja nettikulttuuri on "tuhonnut" monta hienoa asiaa. Kuka enää lähettää kortteja? Katoavana kansanperinteenä postikortit ovat mielenkiintoinen, osin hauskakin muistutus siitä miten elämä ennen (vanhana hyvänä aikana kun ei ollut antibioottia ja kuoltiin pieniinkin tulehduksiin) oli olennaisesti parempaa. Lue

Löytöjä kirjojen välistä ja kirppikseltä

Kotimaan kesäkierroksella ystäväni tankatessa autoa pistäydyin huoltoaseman vieressä sijaitsevalla kyläkirppiksellä tai ehkä kyseessä oli osto- ja myyntiliike, missä bongasin hyllyltä kenkälaatikollisen vanhoja postikortteja. Kortit näyttivät mielenkiintoisilta ja mielestäni ikäänsä nähden edullisilta. Minulla tosin ei ollut mitään käsitystä vanhojen korttien arvosta.

Poimin laatikosta nipun Venäjän vallan alaisessa Suomessa kulkeneita kortteja 1900-luvun alkuvuosilta. Omistin joitain kirjojen välistä löytyneitä kortteja, joista osan olin tietysti jo hukannutkin tai jättänyt kirjojen väliin myydessäni ne taas eteenpäin. Nyt mieleeni tuli että postikorttejakin voi keräillä.

Pari vuotta myöhemmin löysin jostain, kirjojen välistä tai ehkä ostin kirpputorilta, kulkemattoman vanhan kortin Gottvertrauen - Lindberg pinx. Minulla oli samasta aiheesta 1930-luvulla maalattu öljyvärityö, jota oli käytetty seurakunnan alttaritauluna, ja sitten sain ystävältä vanhan painokuvan aiheesta. Keräilytapahtumasta löysin vielä valokuvaversion samasta aiheesta. Tätä kautta ryhdyin keräämään hengellistä (kristilliset) postikorttiaihetta. 

Kultaomenan kotisivuja tehdessäni (2007-2013) laitoin sivuille muutaman kuvan myös pienestä korttikokoelmastani. Sivujen avaaminen viivästyi muista töistä ja ajanpuutteesta johtuvan keskeneräisyyden vuoksi, ja vasta lokakuussa 2013 avasin sivut palvelemaan kirjallisuudesta kiinnostuneita. 

Varsinaisesti innostuin postikorttien keräilystä keväällä 2014 kiinnostuessani enemmänkin vanhoista romanttisista pariskunta- ja lapsi-aiheisista korteista, joita olin ostellut silloin tällöin muun keräilyn ohessa. Kesä-heinäkuussa keräilykärpänen puraisi pahemman kerran, ensin tuli hankituksi hengellistä ja romanttista aihetta ja sitten muutakin. Nälkä kasvaa syödessä. Kahden kuukauden sisällä kortteja tuli hankituksi satamäärin.

Kortteja lajitellessa huomasin haalineeni joitain joita minulla oli jo ennestään, ja kortteja oli muutenkin kerääntynyt ihan liikaa. Osa korteista on nyt myynnissä. Korttien lajittelu ja skannaus on kesken. Kirja- ja korttihankintoja tulee edelleen tehtyä ja niidenkin ulkopuolella on mielenkiintoista(kin) elämää. Sivuja päivitetään ja kortteja lisätään aikataulun puitteissa

(29.7.2014)

Korttimyyntini nyt HUUTONETISSÄ, puran kokoelmia sekä tyhjennän kirja- ja korttivarastoa, tyhjennysmyynti alennuksineen voimassa 31.5.2021 saakka:

kaikki kohteet

vanhat postikortit