Lisäilen tähän kuvia laajasta Imatrankoski-kokoelmasta jota olen purkamassa. Myytävät kortit löydät huutonet unboiled

IMATRA
Vanhat paikkakuntapostikortit

Euroopan hienoimpiin nähtävyyksiin kuulunutta Imatrankoskea tultiin ihailemaan kaukaakin. Teollistuvaa Suomea: Imatrankoski silloin - ja voimalan rakentamisen jälkeen. Ja muut Imatra-kortit.

Souvenir d' Imatra. 955. Numeron lisäksi ei kustantajamerkintää. Leimat Wiipuri 7.IX.09 ja Loviisa 8.IX.09. Loviisan sairashuaneelle Rouva H. K.:lle ja neiti H. A.:lle. Kunpa posti nykyäänkin toimittaisi kohteet perille tällaisin tiedoin (jos tiedot oli vajavaiset tai osoite väärä, oikeaa osoitetta saatettiin selvittää päivä-, jopa viikkokausia ja korttia kuljettaa eestaas jopa eri maiden välillä). Sama kortti kulkematon.

Imatrankoski kuului Euroopan suuriin nähtävyyksiin, sitä kävi ihailemassa venäläinen aateli jo 1700-luvulla. 1800-luvulla syntyneen turismin myötä varakkaita vieraita tuli aina Amerikasta asti. Imatrankoski onkin mainittu Suomen ensimmäisenä turistikohteena.

1800-luvun lopulla koskimaisemaa kävi maalaamassa joukko sen ajan suuria kotimaisia taiteilijoita, mm. Albert Edelfelt ja Gallén-Kallela, ja paikalla olleet turistit seurasivat mielenkiinnolla näiden työskentelyä. Turistien virta kasvoi kun vanhojen puurakennusten tilalle nousi Usko Nyströmin suunnittelema hulppea jugendlinna 1903.

Imatralla tarkoitettiin alunperin koskea, jota myöhemmin alettiin nimittää Imatrankoskeksi erotukseksi alueen asutuksesta, nimi vakiintui Imatran kauppalan synnyttyä 1940-luvulla.

Alueelta on löytynyt jälkiä kivikautisesta asutuksesta ja koski lienee ollut vanha palvontapaikka, johon on myös uhrattu.

Koskimaisema muuttui patoamisen myötä 1920-luvulla kun koskeen valmistui voimalaitos. Imatrankosken voimalan vihki käyttöön presidentti Relander 1929. Kosken lopullinen patoaminen ja kuivaminen tapahtui voimalaitoksen kuudennen koneiston valmistuttua 1937.