Suomen paikkakunnat postikorteissa

KAJAANI. Vanhat postikortit

KAJAANIN SILTA. F. Suomela, Oulu. Kulkenut lokakuussa 1902, lähtöleima Kajaani (päiväys ei erotu), tuloleima Helsinki 9.X.02. Katovuosienkin keskellä on eletty, tehty kaikki parhaan mukaan tulevaisuutta ajatellen, kasvatettu lapsia, hoidettu omaa pientä elinpiiriä. Lähettäjä kirjoittaa:

Tervehdys Kajaanista! Täällä sitä taas ollaan entistä mukaa. On ollut kovat pakkaset. Peruna ja kaikki ovat paleltuneet ja on tullut kaikin puolin katovuosi. - Täti käski sanoo terveisiä teille molemmille. Ja Annalle pitää lähettää mitä on luvassa. Terveisin meiltä kaikilta hyvin paljon. Hauskaa vointia.

Vuosisadan puolivälissä kaskimaat Kainuussa alkoivat vähitellen ehtyä. Oulun läänin virkakunnan toimesta talollisia yritettiin kannustaa siirtymään peltoviljelyyn ja karjatalouteen, jotta maakunta pääsisi eroon jatkuvasti uhkaavasta köyhyydestä. Mutta maaperän huonosta laadusta ja ankarasta ilmastosta johtuen kehitys oli hidasta. Väkiluku kasvoi peltoalaa nopeammin. Vaikka perunanviljely vakiinnutti asemansa 1800-luvun loppuun mennessä ja karjanhoidossakin oli otettu edistysaskelia, viimeistään vuosien 1891–1892 ja 1902–1903 katovuosien jälkeen alue alkoi leimautua ”nälkämaaksi”, joka ei selvinnyt ilman valtakunnallisten hätäaputoimikuntien tukea. (Wikipedia, lainattu 18.1.2021)