Maria Grotenfelt täytti 58

Syntymäpäiväonnittelut. Selma ja Gustaf Niklander onnittelevat ylijohtajan vaimoa rouva Maria Grotenfeltia. Kortti on kulkenut Pieksämäelle (ainakin nykyisin oikeampi osoite on Joroinen) Järvikylän kartanoon, jossa Maria (omaa sukua von Wright) elelee leskenä. Maanviljelyshallituksen ylijohtaja, maanviljelysneuvos Nils Gustaf Maximilian Grotenfelt (1846-1902) on kuollut kaksi vuotta aiemmin.

Nils Grotenfeltia on sanottu "Suomen uudenaikaisen meijeritalouden luojaksi ja maatiaiskarjan jalostuksen alkuunpanijaksi" (Wikipedia). Grotenfelt oli perustamassa maanviljelyshallitusta ja sen ensimmäinen ylijohtaja.

11. huhtikuuta 58-vuotta täyttävällä Marialla on edessään vielä runsas kaksikymmentä vuotta aikaa tehdä parannusta ja miettiä syntyjä syviä. Jos vaikka löytyisi avaimet itsetuntemukseen ja onneen; tuona aikana hän ehtii nähdä Suomen itsenäistymisen ja sisällissodan, ei sitten enää talvisodan raastavaa kipeyttä. Marian aika seisahtuu 2. lokakuuta 1926. Elämän pitkospyyt päättyvät eikä paluulippua anneta.