Rautatiet. Junat. Rautatieasemat.

Tähän lisätään kuvia korttikokoelmistani kevään 2021 aikana

Osa korteista myynnissä katso huutonet:
myyjätunnus unboiled rautatieasemat junat rautatieaihe

Mikkeli - St. Michel. E.G.S. No. 41. Käyttämätön

Maisema Puulaveden rannalta? Kortti on vuosisadan vaihteesta vuosien 1895-1905 väliltä ja kuva otettu 1890-luvulla. Klikkaa kuvaa

Tornion Asemahuone ja Kaupunki. Foto: Mia Green. Leima Haparanda 1.6.1907. Hyvä Haparanda-leima. Kulkenut Ruotsissa 5 äyrin oskulla (Oscar II 5 öre grön) jossa kohtalainen siirtymä.

Aseman takana lossi ylittää jokea. Haaparantalaisen valokuvaaja Mia Greenin (synt. Maria Amalia Lundmark, 1870-1949) kuvaama kortti.

Seinäjoki. Jakeluliike, Helsinki. Kulkenut tammikuussa 1908. Postivaunuleima K.P.XP. No. 6. Postimerkki m1901 10p. 

Hieno asemakortti, jonka arvoa (mielestäni) lisää lähettäjän viesti. Toiset kerää kirjoitettuja, toiset mieluummin puhtaita kortteja, eli makuasia. Osoitepuolella: "S:joki klo 8 aam. Kun on tässä aikaa niin lähetän kortin. Seinäjoen asemalta. Tervehdä kaikkia ja voi hyvin." Kuvapuolella: "Olen nukkunut hyvin koko yön. Tilaa oli ja hyvää. Nyt on juna ottanut taasen ajan kiinni, vaikkakin oli puolitoista tuntia myöhässä. Täällä on lauha ilma, lämpömittari osoittaa melkein 0:llaa. Vähän pyrytti tänne tullessa vaan nyt on kaunis ilma. Toisten Oulusta lisää."

Kirjoittaja on siis yöpynyt Seinäjoella, ja aikoo matkustaa Pohjanmaan rataa Ouluun saakka, jonne saavuttua kirjoittaa lisää. 

Oulun rata valmistui vain kolme vuotta Vaasan radan [1883] jälkeen ja Seinäjoesta tuli tärkeä risteysasema, jossa lisäksi yöpyivät Oulun suunnan junat. Myös Vaasaan matkustaneet viettivät yönsä Seinäjoella, koska illalla saapuneiden junien vaihtoyhteys lähti vasta seuraavana aamuna. Matkustajat yöpyivät aseman tuntumassa sijainneissa kahdessa rautatiehotellissa, joista toinen oli tarkoitettu II luokan ja toinen III luokan matkustajille." (Wikipedia, lainattu 19.9.2020)

Likolampi. Ei kustantajamerkintöjä. Union Postale Universelle. Carte Postale. Nyrkkipostissa Hilja Luukkoselle Lauritsalassa.

"Rautateillä ja tukkitöissä on pojasta tullu herra. Siellä likolammin laidalla tapasin sinut Hilja kerran, ja herranjesta kun me naurettiin." 

Kortti lienee kuvattu ja painettu ennen vuotta 1910, ajoittaisin vuoden 1906 paikkeille. Eipä ole nyt tietoa edes minkä paikkakunnan Likolampi on kyseessä. Parikkala? Lappeenranta? Viipuri? Neiti Luukkosen asuinpaikan (Lauritsala) ja kortin viestin perusteella saattaisi olla Lappeenrannan Likolampi. Luukkonen oli töissä Lauritsalan sahalla ja kuului sahan työväenyhdistyksen naisosastoon ainakin vuonna 1907. 

Järnvägsbron. Ekenäs. Ekenäs Handelsagenturaffär. Käyttämätön postikortti noin vuodelta 1910.

HIEKKAJUNA. BANAN BALLASTERAS. Foto G. A. Sandell, Kuusa. Kulkenut Myllykosken asemalle, leima Turku 30.III.18. Saarismerkit 2 x 10p + 5p. Klikkaa kuvaa

G. A. Sandellin kuvaamassa kortissa miehet lapioivat hiekkaa ratapenkalle. Kortti on kulkenut G. A. Sandellille sisällissodan aikaan maaliskuussa 1918. Postikortin 25 pennin taksa on kansanvaltuuskunnan säätämä taksa, joka oli voimassa punaisten hallussa olevilla alueilla.

Rautatievirkailija G. A. Sandellin tiedetään kuvanneen ainakin Pietarin aseman rautatieläisiä työssään asemapihalla ja radalla. Valokuvista ainakin kolme julkaistiin kortteina 1909. Tämän kortin kuvauspaikka ja -aika ei ole tiedossani.

Mäntyharjun asema - Mäntyharju station. J.L. 81/396. Käyttämätön. Kevyesti värisävytetty asemakortti, lienee 1910-luvulta.

ANTREA. O.Y. Launis A.B. Launiksen hakaristillistä sarjaa. Carte Postale Suomi Finland. Käyttämätön

Pieksämäen asema. Lähetetty Jalasjärven Hirvijärveltä 11.8.1926. Kuva lienee 1920-luvun alusta, joka tapauksessa ennen vuotta 1924. 

Wiborg - Viipuri. Knackstedt & Näther, Hamburg. Viipurin vanha rautatieasema ratapihan puolelta kuvattuna. Kortti on kulkenut kesäkuussa 1914. 

img_20200818_193136_4cs_2img_20200830_164839_5cs_2

Viipurin uusi rautatieasema. Vasemmanpuoleinen kortti on 1910-luvulta, kuva lienee otettu melko pian aseman valmistumisen 1913 jälkeen. Oikeanpuoleinen kortti on 1920-luvulta ja kulkenut 1929. 

 Viipuri. Papulan sillan kohdalla. 1920-luvun kortti

Helsingfors, Nya Järnvägsstation. Helsinki, Uusi Rautatieasema. Rautatiekirjakauppa O.-Y. Carte-Postale Finlande. Helsingin rautatieaseman suunnittelijan arkkitehti Eliel Saarisen piirtämä kortti on kulkenut Ruotsiin elokuussa 1917. Lisää Helsingin rautatieasemakortteja täällä

HELSINGFORS - HELSINKI. Södra Hamnen - Etelä-Satama. Knackstedt & Näther, 128. Postivaunuleima Helsinki-Pietari

HELSINGFORS - HELSINKI. Södra Hamnet - Etelä-Satama. Knackstedt & Näther, 8. Kulkenut Tiroliin, postimerkit 2 x 2 kopeekkaa. Lähtöleimana postivaunuleima Helsinki-St.Petersburg 5.III.05 (himmeät leimat), tuloleima Meran 9.3.05.

Mariepark, Wasa. Rantapuisto, Waasa. K. Montins Bokh., Wasa. Kuutamokortti. Rautatiekiskot rantapuistossa, laiturissa pari purjevenettä. Käyttämätön kortti, jonka julkaisuvuosi ei tiedossani, noin 1910 vuoden paikkeilta.

Venäjä

Pargolovo. La gare du ch. de fer de Finlande. Lähettäjän päiväys 19/8 1915. Leimat venäläinen Pargolovo (asemaleima?) juliaanisen kalenterin mukainen 6.8.15 ja tuloleima Helsinki 21.VIII.15. Lila sensuurileima. Postimerkki 3 kopeekkaa.

Pargolovon (inkerinsuomalainen Parkala) rautatieasema. Ensimmäisen maailmansodan aikainen Venäjän punaisen ristin kortti. Lähettäjä kirjoittaa: "Pyhänä menen Pietariin. En tiedä en taida saada omenia, kun ei ole ollenkaan koko Pietarissa. Tervehdä kaikkia tuttuja vaan enin sinulle ja miehellesi." Myöhemmin samana vuonna Maija Carp avioitui Arthur Uséniuksen kanssa, elokuussa hän on kuitenkin vielä fröken. Kokoelmissani on Maijalle ja Arthurille lähetettyjä venäjänkielisiä kortteja osoitteeseen Fredrikinkatu 64, jossa Lenin piileskeli elo-syyskuussa 1917. Maija ja Arthur muuttivat Neuvostoliittoon 1920-luvulla, ja Arthur teloitettiin Stalinin puhdistuksissa 1937.

Muut ulkomaan ihmeet 

m