Kirjallisuussivusto Kultaomenaa ylläpitää yksityinen keräilijä, joka jatkuvasti ostaa vanhoja lehtiä sekä postikortteja

Harrasluonteisesti myös myyn kirjoja ja lehtiä, luotettavasti ja edullisin hinnoin 

Tilaukset ja tiedustelut:

armas.hepovirta@gmail.com

Tilausehdot

Pyrin käsittelemään tilaukset vähintään pari kertaa kuukaudessa.

Tarkistettuani että kyseinen kirja/kirjat löytyy varastosta, ilmoitan sähköpostitse/puhelimitse hinnan postikuluineen ja mahdollisine alennuksineen. Vakituisille ja isojen erien tilaajille voin antaa huomattaviakin alennuksia. Saatuani tilaukselle varmistuksen laitan kirjat tulemaan.

Alle 18 e tilauksissa lasku mukaan, maksuaika 10 vrk. Yli 18 e tilauksissa maksu tilille, kirjat lähtee tulemaan kun suoritus näkyy.

Tutuilla ja luotettaviksi todetuilla asiakkailla mahdollisuus saada isommatkin tilaukset laskulla ja tapauskohtaisesti sovitulla maksuajalla.

Huom. Kirjat on myös mahdollista noutaa kotoani Ulvilasta, jolloin vältyt posti- ja pakkauskuluilta.

Kultaomenan käyttämät lyhenteet

S = Sidottu (kovakantinen). Ys = Yhteissidos (useita kirjoja sidottu samoihin kansiin). Js = Jälkisidos (niteestä kovakantiseksi sidotettu tai myöhemmin uudelleen sidottu).
SKK = Sidottu kuvakantinen painos. 
N = Nidottu tai vihko (pehmeäkantinen).
Kuv. = Kuvitettu.
Liitekuvasivut = Kirjassa numeroimattomia kuvasivuja.
Kuvaliite = Kirjassa numeroimattomia kuvasivuja yhtenä liitteenä.
Kp = Kansipaperit.
KK = Korukannet (kansissa kaunis kohokuviointi).
kms = Kansikuva mukana sidoksessa (kirjaan on kustantajan toimesta valmistusvaiheessa liitetty kansikuva).
M = Kirja on myyty

Fraktuura = vanha kirjasintyyppi. Vinjetti = koristekuva.

Kirjoissa viimeinen sivu on usein numeroimaton, tällöin olen yleensä ilmoittanut sivumääräksi viimeisen numeroidun sivun, joissain tapauksissa lisännyt myös numeroimattoman sivun sivumäärään. Jos numeroimattomia sivuja on enemmän kuin yksi tai kaksi, ne on ilmoitettu hakasulkeissa esim.: 

306 + [7] + kuvaliite = kirjassa 306 numeroitua ja 7 numeroimatonta sivua sekä kuvaliite, jossa numeroimattomia kuvasivuja.

* = Normaalia isompi koko
** = noin A4 
*** = Isompi kuin A4

Omi = Kirjassa tekijän signeeraus tai omistuskirjoitus.
ExL = Kirjassa Ex Libris (kirjanomistajamerkki).

Kuntoisuusluokitus

K5 = Täydellinen kirjakauppakunto, lukematon.
K4 = Uutta vastaava tai lähes uutta vastaava, kirjakauppakunto.
K3, erittäin siisti = Lähes kirjakauppakunto tai muuten ikäänsä nähden erinomainen.
K3 = Normaali siisti antikvariaattikunto. Puutteet pyritty mainitsemaan, esim: K3, kansissa kulumaa.
K2 = Jonkin verran huomautettavaa; huomauttamisen aihe yleensä mainittu, esim.: K2, runsaasti alleviivauksia.
K1 = Huono kunto (esim. sivuja repeytynyt tai kannet puuttuu) tai hyvä kunto mutta kauttaaltaan epäsiisti (esim. runsain alleviivauksin ja merkinnöin pilattu). 
Risa = Erityisen huono kunto; esim. runsaasti lehtiä repeytynyt tai irronnut sidoksesta, sivuja puuttuu tms.

Eln = Esilehdellä, esinimilehdellä tai nimilehdellä nimi tai muu pieni kirjoitus. Ell = Esilehteä leikattu tai yliviivattu (yläreunasta pieni kappale pois tai sutattu, yleensä omistajan nimi leikattu tai yliviivattu). Esk = esilehdellä (tai kirjan lopussa olevalla tyhjällä lehdellä) kirjoitusta.

Tärkeimmät

hintaan vaikuttavat seikat ovat PAINOS (ensipainokset yleensä arvokkaimmat, poikkeuksiakin on); LAITOS (onko ensipainoksesta poikkeava kuvitettu painos tms.); KUNTO (harvinainenkin kirja on huonokuntoisena yleensä arvoton)

Muita hintaan vaikuttavia tekijöitä ovat SIDOTTU vai NIDOTTU (sidottu eli kovakantinen on laadukkaampi, siksi arvokkaampi kuin pehmeäkantinen); KANSIPAPERIT (keräilijä haluaa teoksen alkuperäisessä asussa eli kansipaperein, kansipaperi ei välttämättä vaikuta hintaan, mutta saattaa vaikuttaa hyvinkin; nidottu on kansipaperitonta sidottua arvokkaampi esim. jos tunnetun taiteilijan tekemä kansikuva); TEKIJÄN SIGNEERAUS TAI OMISTUSKIRJOITUS (tämä ei automaattisesti nosta kirjan hintaa vaan riippuu tekijästä, joskus myös omisteen kohteesta; vähempiarvoisenkin kirjailijan teos saattaa olla arvokas jos siinä on tekijän omistuskirjoitus hyvälle ystävälleen Dostojevskille tai Ruotsin kuninkaalle kiitokseksi mukavasta pokeri-illasta).

Yleistä hintatietoutta aloittelevalle keräilijälle

Kirjastoista löytyy vanhojen kirjojen hintaoppaita ja huutokauppaluetteloita, jotka vielä joitain vuosia sitten olivat hyvää suuntaa antavaa tietoa, nyt monelta osin vanhentuneita. Hinnat mitä huutokaupoissa on kirjoista saatu eivät vastaa tilannetta normimarkkinoilla, missä laadukkaankin kirjallisuuden arvo on yleisesti ottaen laskenut. Hintaoppaita voi käydä läpi aikansa kuluksi, mutta helpompi tapa päästä selvyyteen kirjan arvosta on tsekata nettiantikvariaattien tarjontaa. Yksityinen myyjä (esim. huutonetmyyjä) harvoin saa kirjoista saman kuin kauppias, joka joutuu sisällyttämään myyntihintoihinsa alv:it ja muut kulut. Tsekkaa hintoja mm.:

antikka  antikvaari  antikv.net  menec  
öhman  antikvariat  bokbörsen  eBay  ILAB  alibris  Blackwell  berkelouw  virolainen antik  saksalainen zvab  ranskalainen L'Ex-Libris 

Lisää nettiantikvariaatteja: Nettiantikvariaattien lista 

Vanhoihin kirjoihin, keräilykirjoihin ja harvinaisuuksiin erikoistunut
Hagelstamin antikvariaatin nettikauppa

Bibliofiilille löytöjä kansainvälisiltä markkinoilta:
BangkokRareBooks  AbeBooks  Antiqbook  Biblio.com  BAUMAN  OXFAM   

Valuuttamuunnin VALUUTTAKURSSIT PÄIVÄN KESKIKURSSEJA

Vanha hengellinen ja teologia:
GREATSITE   rarechristianbooks   biblio.com   ALEXANDRE   Reynolds   aldersgate   bakerbook   oxfam   christianbook

Suomalaisia vanhan hengellisen kirjallisuuden nettidivareita:
luther  KKYRY  SANAN.LAMPPU  Kivioja  finlandia  brahenantik  huuto.net

Uutta hengellistä:  Kristilliset kustantajat linkkilista   IlonPolku   KKJMK
Nettikirjakauppa   Netmission   Sacrum   KRISTILLINEN.FI   UskonKirjat

Pienen selailun jälkeen huomaat että samassa kirjassa samankuntoisena saattaa olla kymmenien eurojen ero. Kannattaa huomioida myös että nettihinnat usein ovat liikkeen hintaa korkeammat, eli jos nettiantikvariaatilla on kivijalkaliike, siellä teoksista tinkaamisen jälkeen useinkin putoaa euroja.  

Kirjojen poikkeava hinta antikvariaattien välillä ei aina johdu myyjän huonosta asiantuntemuksesta tai ahneudesta, useimmiten kyse on kysynnän ja tarjonnan suhteesta. Käytetyllä kirjalla kun ei ole varsinaista ohjehintaa, on vain muotoutuneita käytäntöjä. Hintaan vaikuttaa myös myyjän varasto, kyseisen antikvariaatin luonne ja yksinkertaisesti maantieteelliset seikat. Jos samaa teosta on varastossa kolmekymmentä kappaletta hinta kannattaa laittaa alakanttiin, että saa kirjat joskus myydyksikin. Rauman murteella kirjoitetuista pyydetään Raumalla "ylihintaa", mutta samat kirjat voi Rauman ulkopuolella saada "alihintaan".

Harvinaisemmista kirjoista antikvariaatti voi hyvinkin pyytää korkeinta mahdollista keräilyhintaa, koska jossain vaiheessa kirjat joka tapauksessa menevät kaupaksi. Yksityishenkilön on useinkin turha havitella samoja hintoja, paitsi jos jaksaa kaupitella kirjaa useita vuosia tai sattuu käymään niinkin hyvä tuuri, että kohdalle sattuu juuri se keräilijä jolta tuo kohde puuttuu.

Jonkinlaista osviittaa nettiantikvariaattien tiedot antavat, etenkin jos kohteelle löytyy hintatietoja useista antikvariaateista, niiden perusteella saa kohtalaisen hyvän kuvan kirjan arvosta.

 

Tiedot Suomessa julkaistuista kirjoista, mm. painosten ilmestymisvuodet ja tiedot lisäpainoksista, hyvä käyttökelpoinen sivusto:

Fennica.linneanet (Suomessa julkaistu kotimainen ja käännöskirjallisuus)

Kansallisbibliografia Fennican sivusto ei ole täysin kattava ja joissain tiedoissa on epätarkkuutta, mutta aiheen laajuus huomioiden tiedot ovat hyvinkin ajantasaisia.

 

Kirjamyyntiä harrastavan keräilijän hankintoja 7. 10. 2008. Pieneen seurakuntaan kuuluva tuttavani otti yhteyttä jos ehkä voisin ostaa seurakunnalle lahjoituksena tulleet kirjat, jotka eivät mahdu heidän kirpputorilleen eivätkä varastoonsa eivätkä kelpaa divareihinkaan. Kirjat olivat kaikilta arvoiltaan vähäiset - pääosin aikansa eläneitä romaaneja 1930-60 -luvuilta. Seurakunnan tukemiseksi maksoin kirjoista enemmän mitä tulisin itse niistä saamaan. Suurin osa kirjoista meni minulta lahjoituksena eteenpäin, osan heitin roskalaatikkoon ja osan myin kirpputorilla 5 - 50 centin kappalehintaan. Yhden kirjan välistä tein löydön: käyttämättömän kuntoinen suojeluskunnan hihamerkki. Merkin myin huutonetin kautta. Löytö käänsi hankintani lähes plussan puolelle jos ei lasketa kuljetuksiin, lajitteluun ja hinnoitteluun kulunutta aikaa...

Taustalla näkyvissä postin keltaisissa laatikoissa isompi ostokseni keväältä 2008, 25 laatikollista hienoa laatukirjallisuutta. Myyjän hintapyyntö oli liikaa antikvariaateille, joten kirjat tulivat minulle; olin tekemässä muuttoa ja olin juuri päättänyt, ettei enää koskaan isoja hankintoja. Tämä hankinta kannatti kuitenkin tehdä. Osa kirjoista - mm. Vilho Annalan kolmiosainen historiikki Suomen lasiteollisuudesta - meni järjestämässäni myyntitapahtumassa vuonna 2010. Muutama tuossa satsissa tulleista keräilykohteeksi luokitelluista on edelleen (syksy 2016) myymättä. Osa kirjoista jäi toki omiin kokoelmiini, muun muassa tämä hieno Trade and Industry of Finland in Words and Pictures vuodelta 1939: 

 


 Suomen Gummitehdas joka                     Rautatiekirjakauppa Osakeyhtiö eli   
 myöhemmin fuusioitui Nokiaksi                R-kioskit


 Trade and Industry of Finland -kirjan esilehti. Kotimaista vientiä 1930-luvulta, ajalta
 jolloin Suomi-neito kokonainen. Alapuolella kiva sarja: Suomen kansan aikakirjat I-X Otava 1927-38.)