Jännityskirjailijoita E - J

Jännityskirjailijoita K - N

Jännityskirjailijoita O - Ö

Jännityskirjailijoita A - D

GERRITSEN, Tess (1953 - )

Yhdysvaltalais-kiinalainen Tess Gerritsen (s. 1953) on koulutukseltaan lääkäri. Kirjoittamisen hän aloitti ollessaan äitiyslomalla lääkärintyöstään. Esikoisteos romanttinen jännäri Call After Midnight ilmestyi vuonna 1987, jonka jälkeen Gerritsen julkaisi vielä kahdeksan muuta viihderomaania.

Kansainväliseen menestykseen Gerritsen nousi sairaalajännäreillään, joista ensimmäinen, Harvest, ilmestyi vuonna 1996 (Lapsen sydän, 1996 Otava).

Gerritsenin teoksia on julkaistu yli 30 kielellä ja niitä on myyty yli 15 miljoonaa kappaletta ympäri maailman. Myös Suomessa Gerritsen on ollut bestseller-listojen kärjessä jo yli kymmenen vuotta. Hänen tuotannostaan on julkaistu suomeksi kaikki yksitoista trilleriä ja niitä on myyty reilusti yli 400.000 kappaletta.

(Gerritsen, Otavan Kirjailija-sivusto)

Kolmannen sukupolven amerikankiinalainen Tess Gerritsen, kalifornialaisen ravintolanomistajan tytär, syntyi ja kasvoi San Diegossa, Kaliforniassa. Sisätautilääkäriksi valmistuttuaan hän työskenteli mm. Honolulussa.

Amerikkalaisten sivustojen mukaan Tess Gerritsenin esikoisteos oli romanttinen tarina Adventure's Mistress, 1985, minkä jälkeen ilmestyi Love's Masquerade, 1986. Gerritsenin ensimmäinen suositumpi teos Call After Midnight on hänen kolmas julkaistu teoksensa. 

Yhdentoista vuoden aikana (alkaen vuonna 1985 julkaistusta esikoisteoksesta) Gerritsen kirjoitti kymmenen romantiikkaa ja jännitystä sisältävää viihdekirjaa. Näinä vuosina hän sai kaksi RITA (Romance Writers of America) -palkintoa parhaasta romanttisesta jännitysromaanista. Romaanien lisäksi hän kirjoitti muutamia tv- ja elokuva-käsikirjoituksia.

Varsinaiseen kultasuoneen Gerritsen osui ryhtyessään hyödyntämään lääkärinkoulutustaan. Hänen ensimmäisestä lääketiedettä ja sairaalamaailmaa käsittelevästä trilleristään Harvest (1996) tehtiin miljoonan dollarin kustantajasopimus, kirjan käännösoikeudet myytiin kahteentoista maahan ja Paramount Pictures osti teoksen elokuvaoikeudet.

Todellisuuspohjaisen romaanin syntyhistoria on mielenkiintoinen. Gerritsen oli luopumassa lääkärinurasta keskittyäkseen kirjoittamiseen ja voidakseen hoitaa lapsensa kotona. Eräänä iltana hän illasti henkilön kanssa joka oli perillä Venäjän liikemaailmaan pesiytyneen rikollisuuden kuvioista. Tämä entinen poliisi johti amerikkalaisten liikemiesten Venäjän matkojen turvallisuudesta vastaavaa toimistoa. Gerritsen kuuli mieheltä järkyttäviä asioita venäläisten katulasten katoamisesta, nämä oli todennäköisesti kidnapattu rikollisliigan tai -liigojen toimesta, joiden johtoon kuului myös lääkäreitä. Lasten elimiä myytiin Keski-Idän markkinoilla.

Kahden lapsen äitinä Tess Gerritsen kadotti täydellisesti ruokahalunsa jutun kuultuaan ja katulasten kohtalo ahdisti hänen ajatuksiaan kuukausimääriä, kunnes siitä muotoutui Lapsen sydämen juoni. Kun hän sattui mainitsemaan juonesta kirjallisuusagentilleen, tämä tuli suorastaan villiksi riemusta...

Monet yksityiskohdat vaativat lisätutkimuksia ja Tess Gerritsen haastatteli elinsiirtoasiantuntijoita päästäkseen perille kuinka elinlahjoitukset sairaaloiden välillä järjestettiin. Hän kyseli kirurgeilta teknisiä yksityiskohtia ja ahdisteli lääketieteen kirjastonhoitajia kysymyksillään.

(Maria Alstedt Sskk:n kirjailijaesittelyssä)

- - -

Gerritsenin parhaana teoksena kriitikot ovat pitäneet hänen viidettä sairaalatrilleriään The surgeon (2001).

2004 ilmestyneessä trillerissä Body Double kuolinsyyntutkija Maura Isles kokee elämänsä järkytyksen palatessaan konferenssimatkalta Pariisista. Hän löytää kotipihaltaan tapetun naisen, joka on hänen täydellinen kaksoisolentonsa. Uhri osoittautuu Mauran kaksoissisareksi, jonka olemassaolosta hänellä ei ole ollut aavistustakaan.

Tapaus johtaa Mauran ja etsivä Jane Rizzolin vankilaan tapaamaan kaksoissurmasta tuomittua mielisairasta naista, joka yllättäen väittää olevansa Mauran äiti. Kuka on naisen mainitsema Peto, jonka hän sanoo edelleen olevan vapaalla jalalla - onko kyseessä naisen houre, hänen sivupersoonansa vai todellinen henkilö?

Mauran elämää ravistelevat kysymykset koskevat hänen omaa identiteettiään. Onko hän murhaajan lapsi? Vai jonkun lapsi, jonka hänen äitinään esiintyvä henkilö on surmannut?

Lopulta Maura joutuu kysymään onko nainen sittenkään mielisairas vai esiintyykö hän sellaisena eksyyttäkseen tutkijat, ja kätkeäkseen kammottavan, suunnitelmallisen rikossarjan - sekä rikoskumppaninsa, joka näyttää jatkavan raskaana olevien naisten surmaamista ja näiden vauvojen myyntiä?

Kun menneisyydestä paljastuu kasvava joukko kadonneita, raskaana olevia naisia, ymmärtävät Maura ja kahdeksannella kuulla raskaana oleva Rizzoli olevansa vaarassa. Ovatko he tuntemattoman murhaajan seuraava kohde.

Askeleen vielä rankempaan suuntaan Gerritsen ottaa vuonna 2006 ilmestyneessä The Mephisto Clubissa. Romaani on sekoitus väkivaltaa, uskonnollisuutta ja mystiikan tuottamia harhoja:

Demoneja on olemassa. Paha liikkuu keskuudessamme ja julmuus rehottaa. Tess Gerritsenin uusin suomennos Mefisto-klubi koettelee uskon rajoja useammalla kuin yhdellä tavalla, mutta tuo sarjamurha-myyttiin vanhan vainoharhan uusilla mausteilla...

Etiopialaiseksi sanottu Eenokin kirja on alunperin kirjoitettu arameaksi tai hepreaksi, mutta nykyään tunnetaan yleisesti vain sen etiopialainen versio, joka taas on käännetty kreikasta etiopialaisen kirjallisuuden varhaiskautena n. 350-650 jKr. Eenok oli vedenpaisumusta edeltävän ajan suuria nimiä. Hän oli Adamista seitsemäs. Hän vaelsi kuuliaisena Jumalalle; sitten häntä ei enää ollut, sillä Jumala otti hänet luokseen. Joidenkin mielestä Ufot hakivat hänet pois.

Eenokin kirjassa kerrotaan ”taivaan vartijoista”, jotka jättivät taivaan ja vastoin Jumalan kieltoa ottivat itselleen ihmisistä vaimoja ja ”syöksivät itsensä suureen turmelukseen maan päällä”. Kirjan mukaan 200 miesenkeliä siitti kaikkiaan 1000 jälkeläistä Maan naisille. Samalla nämä kapinalliset enkelit opettivat ihmisille mm. aborttimenetelmiä ja murhavälineiden valmistamista.

Kertomus on sopusoinnussa 1. Mooseksen kirjan 6. luvun kanssa, jossa kuvataan ”Jumalan poikia” eli langenneita enkeleitä, jotka yhtyivät ihmisten tyttäriin ja tekivät näiden kanssa jälkeläisiä. Heprean alkukieli tuntee tuon rodun nimellä nefilim, suomeksi ”alaslaskeutuneet”. Nefilimien siittämä hybridirotu tunnettiin erikoisesta raakuudestaan. Heidän aikanaan rehotti maailmassa jopa kannibalismi: ”...ja he alkoivat ahmia toistensa lihaa ja juoda verta”. Ufo-uskovaisia on muuten hieman hämmentänyt se tosiseikka, että juuri kannibalismi yleensäkin tuntuu kulkevan käsi kädessä muinaisten astronautteja koskevien myyttien kanssa.

No, Raamatun mukaan juuri nämä ihmisten ja enkelien seka-avioliitot olivat syynä vedenpaisumukseen. Ensimmäisen Mooseksen kirjan mukaan koko maa turmeltui ja tuli täyteen väkivaltaa, ja siksi Jumala päätti hävittää koko silloisen ihmisrodun lukuun ottamatta Nooan perhekuntaa...

Tess Gerritsen on yhdysvaltainkiinalainen, syntynyt ja kasvanut San Diegossa, Kaliforniassa. Hän on opiskellut antropologiaa ja lääketiedettä, ja toiminut sairaalalääkärinä Honolulusssa Hawaijilla. Vuonna 1987 julkaistiin hänen ensimmäinen kirjansa Call after midnight ja hän kirjoitti vielä muutamia romantiikka-romaaneja, mutta vasta hänen sairaalatrillerinsä tekivät hänestä tunnetun bestsellerkirjailijan.

Kansa vaati verta ja suolenpätkiä ja sai niitä. Vuonna 1996 ilmestyi ensimmäinen sairaalatrilleri Harvest suomeksi Lapsen sydän, joka pääsi jo bestsellerlistoille ja jatkoa seurasi vuosittain. Mefisto-klubi on kymmenes Gerritsen-suomennos. Nykyään Gerritsen toimii täyspäiväisenä kirjailijana ja asuu Mainessa, Yhdysvalloissa.

Mefisto-klubi alkaa raa’alla murhalla. Latinankielinen sana PECCAVI on kirjoitettu murhatun nuoren naisen verellä kuin joulutervehdykseksi kuolinsyyntutkija Maura Islesille ja etsivä Jane Rizzolille. ”Olen tehnyt syntiä.” Rizzoli yhdistää nopeasti uhrin erääseen julkkispsykiatriin – hän kuuluu salaiseen Mefisto-klubiin, joka on päättänyt näyttää toteen, että saatana demoneineen elää keskuudessamme...

Mefisto-klubi on viides Maura Isles-dekkari ja nyt lukijan eteen paiskataan sisälmyksien ja veriroiskeiden lisäksi myös aimo annos uskontoa. Syyllisyys ja pahan olemus, perhe ja genetiikka ovat jo aiemmin teemoittaneet Gerritsenin kerrontaa, mutta nyt mopon on annettu karata oikein kunnolla. Henkilösuhteet hajoavat ja muotoutuvat, pappi on yhtaikaa turva ja turvattomuus ja merkillinen kaksinaisuus hallitsee kaikkia. Gerritsen pilkkaa jo valmiiksi pilkkaajiaan luvussa, jossa eräs päähenkilö saa Roomassa opastettavakseen perusjuntin amerikkalaispariskunnan, joka ei voi uskoa muinaisaarteisiin, koska niitä ei heidän Raamatuntulkintansa mukaan voi olla olemassa.

Mefisto-klubi on harvinaisen hyvin rakennettu ja tasapainottelee sopivasti toden ja myytin rajoilla... Ei suositella luettavaksi vanhoissa taloissa tuulisina öinä.

(Juha Roiha)

- - -

Mephisto Clubin jälkeen Gerritsenin uusi aluevaltaus on ollut historiallinen jännitysromaani.

Luutarha kehii tarinaa luurangosta, jonka avioerostaan toipuva Julia löytää puutarhastaan. Murha on tapahtunut vuosia aikaisemmin. Rinnakkaisjuoni palaa vuoden 1830 Bostoniin. Siellä opiskelijat leikkaavat ruumiita, joita haudanryöstäjät kauppaavat lääketieteen laitokselle... Mutkikkaiden käänteiden kautta nykyaika ja menneisyys liittyvät yhteen. Mukana on tuberkuloosia, murhia ja äpärälapsia...

(Pentti Pesä, Savon Sanomat 13. 9. 2008)

Helsingissä ja Turussa paraikaa vierailevalle amerikkalaiskirjailijalle Tess Gerritsenille Skandinavia on uusi tuttavuus. Hänen dekkariensa ystäville uutta on puolestaan tuore suomennos Luutarha. Se sijoittuu osin 1830-luvun Bostoniin, ja yksi päähenkilöistä on Yhdysvaltain kirjallisuuden klassikko Oliver Wendell Holmes (1809–1894).Tällä oli ansioita myös lääkärinä: hän keksi ensimmäisten joukossa, että lapsivuodekuumeen leviämisellä ja huonolla hygienialla on tekemistä keskenään. Luutarhassa Wendell Holmes on jo tämän keksintönsä kintereillä, ja lisäksi hän kunnostautuu amatöörisalapoliisina.

Historiallinen jännitys on Gerritsenille aluevaltaus. Tähän asti Yhdysvaltain bestsellerlistoilla dekkareillaan keikkunut kirjailija on pysytellyt nykyajassa, enimmäkseen myös tutuissa päähenkilöissä. Bostonilaiset kuolinsyyntutkija Maura Isles ja naispoliisi Janne Rizzoli ovat pääosissa myös Gerritsenin kolmen viikon päästä Amerikassa ilmestyvässä romaanissa The Keepsake, jossa museon muumion jalasta löytyy yllättäen luodinreikä.

"Historia on rakkauteni, ja siksi halusin kirjoittaa Oliver Wendell Holmesista", hän kertoo. "Koetin tuoda esiin sen, miten yksinkertainen asia kuten käsien pesu voi joskus olla vallankumouksellinen." Luutarhaa varten Gerritsenin piti tutkia historiaa tavalla, joka ei oikeastaan sopisi hänen vuosirytmiinsä. Yli kymmenen vuoden ajan hän on julkaissut kirjan vuodessa: kymmenen kuukautta menee kirjoittamiseen ja kaksi markkinointiin.

Kustantaja ei pitänytkään Luutarhan ideasta. Myönnytyksenä Gerritsen loi kirjaan karmivan sarjamurhaajan."Myöntää pitää, että tyylin vaihto on kirjailijalle aina riski", hän sanoo. "Vaikka Luutarha myi hyvin, osaa vakituisista lukijoistani se ei kiinnostanut."

(Helsingin Sanomat 13. 8. 2008)

HS:n mukaan Tess Gerritsen on yli kymmenen vuoden ajan julkaissut kirjan vuodessa. Tämä pitää paikkansa suomennetun tuotannon suhteen. Tosiasiassa Gerritsen on vuoteen 2008 mennessä julkaissut kirjan vuodessa yli kahdenkymmenen vuoden ajan. 

Suomennettu tuotanto:

Lapsen sydän (1996; alkuteos Harvest, 1996). Elämän lähde (1998; Life Support, 1997). Henkeen ja vereen (2000; Bloodstream, 1998). Painoton tila (2001; Gravity, 1999). Kirurgi (2002; The Surgeon, 2001). Taidonnäyte (2003; The Apprentice, 2002). Synnintekijä (2004; The Sinner, 2003). Kaksoisolento (2005; Body Double, 2004). Katoaminen (2006; Vanish, 2005). Mefisto-klubi (2007; The Mephisto Club, 2006). Luutarha (2008; The Bone Garden, 2007). Voitonmerkki (2009; The Keepsake, 2008). Jääkylmä (2010; Ice Cold, 2010). Hiljainen tyttö (2011; The Silent Girl, 2011).