Kultaomena

Arvonsa säilyttää kirja

Internetin ja myöhemmin etenkin e-kirjojen yleistyminen sai jotkut ennustamaan kirjojen myynnin romahtamista. Totta varmasti onkin, että sähköisten kanavien ja formaattien lisääntyminen on haastanut perinteiset kustantamot uusiin ratkaisuihin ja kilpailu monipuolistuu edelleen.

Minun sukupolvelleni internet oli uusi keksintö. Olimme juuri tottuneet kännyköihin ja aloimme opetella tietokoneiden käyttöä.

Seuraava sukupolvi kasvoi maailmaan jossa kännykät ja internet ovat yhtä arkisia kuin televisio minun sukupolvelle. Vanhemmilleni televisiokin edusti vielä jotakin uutta ja hienoa. Ensimmäinen televisiomme oli mustavalkoinen, kanavia kaksi, kaapelitelevisiosta tai satelliittikanavista ei ollut puhettakaan.

Kirjan merkityksen väheneminen perinteisenä painetussa muodossa olevana tuotteena näkyy käytetyn kirjallisuuden kohdalla eikä syy ole pelkästään netin suosiossa. Vallitseva suunta vahvistui toisiinsa liittyvien tekijöiden summana 1990-luvun laman myötä. Yksi kirjojen arvoa syövä tekijä oli kirpputorien massiivinen yleistyminen.

Kirjat eivät enää pitkään aikaan ole olleet jotakin erityistä, tavoiteltavaa. Kirpputorit pursuavat sekalaisia opuksia, joiden joukosta keräilijä voi tehdä hienon kirjalöydön ja saada himoitsemansa harvinaisuuden puolella eurolla myyjältä, joka ei ymmärrä myymiensä kirjojen keräilyarvoa. Sama myyjä pyytää Päätaloista, Utrioista ja Cooksoneista 10 - 15 mk kpl. 

Paluu ei-sähköiseen todellisuuteen

Onko perinteisen kirjallisuuden ja kirjojen arvo romahtanut tai romahtamassa? En usko, kirjojen arvostus on luonnollisesti vähentynyt eikä koskaan tule olemaan samaa luokkaa kuin 1930- tai 40-luvulla, mutta ehkä se tulee olemaan samaa luokkaa kuin 1970-luvulla. Uskon että kirjojen arvostus perinteisessä muodossaan tulee taas kasvamaan.

Tabletin ja e-kirjallisuuden yleistyminen ja lisääntyvä tarjonta tekee perinteiset kirjat tarpeettomiksi ja hyödyttömiksi niille, joille tärkeää on vain kirjan sisältämä informaatio, mutta myös toisenlainen suuntaus on havaittavissa. Yhä enenevä joukko internetin maailmassa - youtuben, facebookin ja twitterin, e-kirjojen, tabletin ja vielä kehitteillä olevien sähköisten innovaatioiden ja formaattien maailmassa - kasvaneista löytää vanhat hienot kirjat. Ei ainoastaan sisällön vuoksi, josta e-kirjat edelleenkin tarjoavat olemattoman pienen osan, vaan myös omistettavina esineinä.

Sähköinen kirja ei voi korvata kirjan kauneusarvoa. Kirjoja keräillään totta kai niihin tallennettujen tietojen vuoksi - jotka halutaan omistaa ja säilyttää, sijoittaa käden ulottuville omaan hyllyyn missä kirja viestittää myös vieraille omistajansa kiinnostuksen kohteista, ja ehkä jälkipolville siirrettäväksi - mutta myös ulkonaisten subjektiivisesti miellyttävien seikkojen vuoksi, joihin kuuluu esineen väri, kansitaide, joskus tuoksu.

Joiltain osin kyse voi olla myös vastareaktiosta, tietoisesta tai tiedostamattomasta vastalauseesta internetin korostuneelle merkitykselle, ihmisen kaipauksesta takaisin luontoon.

Kun punk-kulttuuriin vastalauseena järjestäytyneen yhteiskunnan arvoille kuului statuksen vieroksuminen, ja elämäntavan holtittomuus, johon kuului alkoholi ja monen elämässä sitten vielä huumeetkin, syntyi liikkeen sisällä vastareaktio 'straight edge' eli streittarit, punk-kulttuurin sisäinen vastalause holtittomuudelle: alakulttuurien edustajat, jotka kieltäytyivät päihteistä. 

Seksuaalisuuden ylikorostuksen vastareaktiona monet ovat nyt sitoutuneet perinteisiin moraaliarvoihin, pidättymiseen esiaviollisesta seksistä ja ryhtyneet kunnioittamaan avioliittoa.

Kun työnteko yhä useammilla aloilla yhä enenevissä määrin tulee sidotuksi it-alan osaamiseen ja kyberturvallisuuden hallintaan - datan käsittelyyn, pilkkomiseen ja suojaamiseen - kun robottitekniikka ja automatisaatio valtaavat alaa - halutaan edes kirjat lukea alkuperäisessä muodossa.

Aloittelevaa keräilijää

odottaa erikoinen, monipuolinen maailma.

Keräilijän ominaisuuksiin kuuluu käsitys keräilykohteiden rahallisesta arvosta. Helpoin ja ehkä myös paras väline kirjojen saatavuuden ja hintojen seuraamiseen on - paradoksaalisesti - internet. Netistä löydät kymmenittäin verkkoantikvariaatteja, kohteiden hintatietoja, yritysten puhelinnumerot ja sähköpostit tiedusteluja varten sekä yksityisten myynti-ilmoituksia.

Nettiä ja kirjoja onkin tarpeetonta asettaa vastakkain. Ne eivät ole ainoastaan kilpailjoita vaan myös toistensa täydentäjiä. Ne kuuluvat samaan maailmaan.

Ole viisas käyttäjä - älä orjamainen addikti

Lappiin sähköttömään, televisiottomaan ja tietokoneettomaan mökkiin kuukaudeksi eristäytyvä lomailija varaa mökkinsä netistä. Vanhaa, yksilöllistä kauneutta harrastavat nostalgikot tilaavat antiikkia, retroa ja vintagea netistä. Nykyaikaista elämänmenoa, sen hektisyyttä ja tehotuotantoa vastustavat luomuilijat löytävät kanalan rakennusohjeet netistä.

Tämänkin kirjallisuussivuston mahdollistaa nettiyritys, joka tarjoaa asiakkailleen pohjan "yksilöllisten, toimivien kotisivujen" rakentamiseen...

Modernin tekniikan ja kehityksen tuomia mahdollisuuksia ja palveluja voi siis käyttää viisaasti. Netistä voi etsiä tietoa ja lukea julkaisuja vaikka keräisikin kirjoja ja toisinpäin, eikä tietokoneella tarvitse istua tuntikausia tai joka päivä. Facebookiin ei ole pakko mennä työaikana eikä kesken kyläreissun. Kaikille nettisivustoille ei tarvitse mennä ollenkaan. Silloinkaan kun tuntee siihen kiusausta.

Muistan nuoruudestani huumekämpän, jonka seinällä oli julisteena: "Käytä huumeita, älä anna niiden käyttää sinua." Se oli hyvin sanottu. Kuvittelimme olevamme fiksuja käyttäjiä, kukaan meistä ei ollut päihteiden orja, hallitsimme ajankäyttöämme ja aineiden käyttöä. Todellisuus oli kuitenkin toista kuin ihanteet, vaikka suljimme siltä silmämme. Käytännössä kaikki pyöri päihteiden ympärillä ja niiden luomassa kulttuurissa, jossa oli oma käyttäytymistapansa, sanastonsa ja elekielensä.

Käytä internetiä - älä suostu sen orjaksi. Sama pätee tietysti kaikkiin harrastuksiin. Mihin tahansa asiaan voi addiktoitua niin että sen merkitys elämässä kasvaa kohtuuttomaksi ylivallaksi?

Antikvariaatinpitäjänä tutustuin monenlaisiin asiakkaisiin. Eräs perheellinen, kaikin puolin fiksu ja työnsä hoitava herrasmies keräsi vain tietyntyyppistä kirjallisuutta, mutta halusi omistaa jokaisesta sillä alalla julkaistusta teoksesta vähintään yhden, mielenkiintoisimmista teoksista kaksi, kolmekin kappaletta. Kirjat oli lajiteltu hyllyihin, ja hyllyjen edessä oli toisia hyllyjä niin että jos halusi hypistellä takimmaisissa hyllyissä olevia, joutui purkamaan edessä olevat. Lajittelun ja listaamisen alla olevia kirjoja oli röykkiöinä kodin pöydillä. 

Entä oma keräilyharrastukseni? Vakavahenkinen kirjallisuus ei paina enempää kuin kevyt mutta saman verran. Joku sanoikin minulle hiljattain: "Kerro hyvissä ajoin milloin seuraavaksi muutat, tiedän merkitä kalenteriin milloin olen sairaana." 

keväällä