VILHO RANTANEN

2 e. JOHDATUSTA ARKITEILLÄ. Päivä 1975. 202. N. K3, nimilehdellä Vapaakirkon leima. Takakannesta: "Vilho Rantanen on ottanut tähän kirjaan 24 tapausta ajan saatosta. Ensimmäisessä luvussa kuulemme panssarilaiva Väinämöisen tykkien jyskettä joulukuisessa meritaistelussa Kihdin selällä. Viimeisessä luvussa kuvaillaan Viipurin yötä talvisodan tykkien jylistessä Summan suunnalla. Kuvattuihin elämänkohtaloihin mahtuu tapahtumia ihmisen tiellä myös rauhan päivinä... Kirjan monet tapaukset todistavat, miten meitä johdatetaan, miten taivaallinen rakkaus etsii ja valvoo... Teos puhuttelee. Sen sivuilla on sanomaa, elämää ja jännitystä."

6,50 e. KRISTUS JA TAAKANKANTAJAT. Gummerus 1930. 128. S. K3. Pohdiskelevaa opetusta elämän kuormista ja kärsimyksistä, niiden syistä ja tarkoituksista. Rantanen osoittaa Kristusta vastauksena ihmisen elämännälkään niin ajallisessa kuin iankaikkisessa merkityksessä: Hänen yhteydessään taakoitettu saa levon. Hyvää ja edelleenkin ajankohtaista opetusta elämän tosi tarkoituksesta.

4,50 e. PÖYTÄPUHEITA. Pöytävieraan pakinoita vuosilta 1928-67. Päivä 1970. 213. S. Kp. K3, erittäin siisti. "Lähes neljän vuosikymmenen ajan kirjoitti Pöytävieras, alias Vilho Rantanen, Pöytäpuheita Nuorten Todistukseen. Nämä pakinat olivat lehden luetuinta tekstiä ja niitä seurattiin kiinnostuksella varsin laajoissa uskonnollisissa piireissä..." Rantanen kuvailee tuntoja sota- ja kotirintamalla, kommentoi kristillisiä teoksia (mm. Bo Giertzin Kalliopohja), iloitsee Mangsin ja Muroman yhteiskristillisestä kokoussarjasta, seuraa kirkollisten piirien reaktioita elävään hengellisyyteen ja toivoo herätystä yli rajalinjojen.

3 e. PÖYTÄPUHEITA. Pöytävieraan pakinoita vuosilta 1928-67. Päivä 1970. 213. S. K3, ell.

1 e. RAJAN TUOLTA PUOLEN. Päivä 1969. 108. N. K2, eln, kansipaperi kulunut. "Elämän ja kuoleman rajoilla koetaan merkillisiä asioita. On kuin joskus hieman raotettaisiin tuonpuoleisuuden verhoa... Muutamat luulevat elämän päättyvän hautaan. Raamattu opettaa toisin. Sen sivuilla kulkee elävänä sanoma tuonpuoleisen todellisuudesta... Tämän kirjan sivuilla on vakava herätyksen sanoma."

4,50 e. RISTIN JA SIPERIAN TIE. Kappale kahden Siperiaan karkoitetun ja Siperiasta paenneen inkeriläisen kohtalon tiestä. Päivä 1990. 154. Skk. K3, eln, erittäin siisti. "Vilho Rantanen, kirjailija ja lehtimies, haastatteli Siperiasta vankileiriltä paennutta inkeriläistä pariskuntaan ja kirjoitti heidän kertomuksensa jännittäväksi kirjaksi... Arkaluontoisen aiheen vuoksi kirja joutui vuosiksi myyntikieltoon... Nyt näköispainoksena julkaistava kirja kertoo järkyttävän tositarinan ihmisistä, jotka pidätettiin ja kuljetettiin epäinhimillisiin oloihin... Kirja on kappale kristillisen seurakunnan ja myös vainotun heimokansamme historiaa." Ensimmäinen painos ilmestyi 1935.

2,20 e. RANTANEN, VILHO toim.: TAPAHTUI TÄSSÄ ELÄMÄSSÄ. Seitsemäntoista kirjoittajan aina ajankohtaista sanomaa. Päivä 1971. 175. N. K3, sivujen reunoissa paikoitellen pientä nuhjuisuutta.

3 e. RANTANEN, VILHO toim.: TAPAHTUI TÄSSÄ ELÄMÄSSÄ. Seitsemäntoista kirjoittajan aina ajankohtaista sanomaa. Päivä 1971. 175. N. K3. "Kirjan monet luvut ovat todella jännittävää luettavaa, mutta sen ohella on kirjoituksissa elävä ja kutsuva herätyksen ja rakennuksen sana."

TAPAHTUI TÄSSÄ ELÄMÄSSÄ -kirjassa on 27 kirjoitusta, mm. Aatu Varonen: Jouluviikon päivä Värtsilän tehdasyhdyskunnassa; Vilho Rantanen: Virtain kappalaisentyttären rakkaudentie; Arthur Pylkkänen: Lähetyssaarnaaja sotavankina; Vilho Rantanen: Neljä pappia vei meri; Vappu Rautamäki: Hilja Aaltosta haastattelemassa; Vilho Rantanen: Emilia Kekkonen, presidentin äiti; Paavo Hiltunen: Lakimiehen herääminen; Vilho Rantanen: Rolf Arnkil, herätyksen mies; Vilho Rantanen: Viipurin viimeiset viikot; Tapio Nousiainen: Miksi Jeesus ei tullut 7. 6. 1967; Hilja Aaltonen: Risti vihkialttarilla; Frank Mangs: Juoksuhautoja kaivamassa.

Rantasen runot :

3,50 e. VIISI PAPPIA TAIVAAN PORTILLA. Gummerus 1952. 88. S. K3. Kokoelman nimiruno kuuluu tekijän tunnetuimpiin.