Kaksi kertomusta Emerik Lyytisen
kokoelmasta SAPATTIKELLOT,
ilmestynyt 1920, 70 sivua.

 

Kustantajan alkusanat X, X

KUN PEKKA SUVELA PÄÄSI VELATTOMAKSI
(sivut 27-34)

1, 2, 3, 4, 5, 6

ONNELLINEN JA ONNETON (sivut 35-46)

12345678910

 

 X

Kokoelma jäi keskeneräiseksi tekijän kuollessa; viimeinen, kesken jäänyt kertomus päättyy kustantajan merkintään:

Loppu jäänyt kirjoittamatta.

 

Katkelma kertomuksesta
ILTAKELLOT (sivut 55-58; sivu 57)

  - Kun sitten alkoi tämä suuri maailman sota, rupesi tuo iltakellojen soitto kuulumaan yhä mahtavampana ja lumoavampana. Muistaahan Maija, näet, Jeesuksen sanat: "Kansa nousee kansaa vastaan, ja valtakunta valtakuntaa vastaan." Maailman lopusta puhuessaan Jeesus näin sanoi.
  - Ja kyllä se iltakellojen soitto tulee jatkumaan säännöllisesti vuodesta vuoteen. Tulee näet nälänhätää, ja johan sitä onkin, ja ruttotauteja ja maanjäristyksiä seudusta seutuun.
  - Tulee tässä vielä kristittyjen vainotkin, kunhan anttikristuksen kukoistusaika joutuu.
  - Tuo rahan rakkaus, kristittyjen uneliaisuus ja veljellisen rakkauden kylmeneminen, jota nyt jo on niin yleisesti havaittavissa, on samaa soittoa. Raamatussa on sanottu, että sellaista tulee Herran tulemisen edellä. Piakkoin lienee myöskin odotettavissa juutalaisten kääntyminen ja kotimaahansa palaaminen. Sekin on iltakellojen soittoa.
  - Olenpa myöskin varma, että tämä omien veljien teurastaminen, jota nyt meidän maassamme harjoitetaan, menee läpi maailman.
  - Tätä soittoa saattaa kestää, meidän mitalla mitaten, pitkä aika. Herran edessä on näet tuhannen vuotta niinkuin yksi päivä ja yksi päivä niinkuin tuhannen vuotta. Mutta selvää vain on, että Jumala on alkanut oikein mahtavasti soittaa lauantai-illan sapattikelloja. Ja se kellojen soitto kuuluu minun korvissani niin suloiselta.