p8100326 22correction

 

katso myös antropologia sekä luonto- ja eläinkirjat

MATKAKIRJAT

14 e. AHO, JUHANI: MINKÄ MITÄKIN TYROLISTA. Kuvat Björn Wasastjernan ottamain alkuperäisten valokuvain mukaan. Otava 1908. 155 + liitekuvat. S. K3. Sisältö: Polkupyörällä Reinin rantoja (1897, kirjan sivut 7-26, kuvituksena 3 liitekuvaa), Kuvauksia Sweitsistä (1897, sivut 27-54, 3 liitekuvaa), Minkä mitäkin Tyrolista (1903, sivut 55-155, 14 liitekuvaa). Luultavasti vanha jälkisidos, hyvä sidos ja siisti.   

7 e. AHO, JUHANI: VUORILLA JA VUORTEN TAKANA. Otava 1912. 106 + 6. N. K2, etukannen ylä- ja alakulmasta pala pois, muuten luonnollista kulumaa; kokonaisuutena hyvä kunto, kansissa lievää nuhruisuutta, sivut täysin siistit. Lopussa kuusi kustantajan mainossivua (luettelo 50-pennin Kirjaston kirjoista 1 - 29 sekä Juhani Ahon julkaistusta teoksista). Otavan 50-pennin Kirjasto nro 28.

7 e. AURÉN, SVEN: SAHARA. Wsoy 1958. 208 + liitekuv. S. K3.
6-7, 10-11, 12-13, 192, 200, 206-207.  

SAHARA kuuluu yli 30 kirjaa vuosina 1934-1984 kirjoittaneen ruotsalaisen lehtitoimittajan Sven Aurénin (1906-1985) mielenkiintoisimpiin teoksiin. Alkuosassa kuvataan ranskalaisten öljynporaustoimintaa länsimaisen valta- ja rahapolitiikan osana, loppuosassa Saharan alkuperäisheimoja sekä länsimaista sivistystä erämaan hiljaisuuteen pakenevia mystiikan etsijöitä. Kirjaa täydentää runsas kuvitus: 34 valokuvaa ja 2 karttasivua. "Aineisto on koottu kolmen matkan aikana. Ensimmäinen suoritettiin Svenska Dagbladetin toimeksiannosta keväällä 1957 ja toiset loka-marraskuussa samana vuonna. Löydöksiä koskevat esitykset on täydennetty uusilla, keväällä 1958 saaduilla tiedoilla." (Tekijä kirjan alkusanoissa). 

5 e. BITSCH, JÖRGEN: ULU – MAAILMAN PÄÄTEPISTE. Matkoja Borneon viidakoissa. Wsoy 1961. 2p. 193 + liitekuvasivut. S. * . Kp. K3.

Ulu sijaitsee Borneon sydämessä, läpitunkemattoman sademetsän, krokotiililaumojen ja moskiittoparvien keskellä. Borneon alkuasukkailla oli sanonta "Ulusta ei kukaan palaa elävänä". Bitsch eli alkukantaisten ihmisten, myrkkynuolista kuuluisan kääpiökansan ja pääkallonmetsästäjien parissa ja palasi kertomaan kokemuksensa. Runsas kuvitus Bitschin ottamia värikuvia. Eräs kuvateksti: "Kolmivuotiaana saavat punaanilapset metallirenkaat korviinsa. Samassa iässä heidät vieroitetaan äidinmaidosta ja he alkavat polttaa tupakkaa. Tämä tyttönen sai silloin tällöin vielä maistaa äidinmaitoa – savujen välissä."

Myyty 4 e. BITSCH, JÖRGEN: TUNTEMATON MAA. Wsoy 1962. 179 + liitekuvasivut. S. * . K3. Runsas värikuvitus. Mongoliasta.

Myyty 5 e. BITSCH, JÖRGEN: MIKSI BUDDHA HYMYILEE? Wsoy 1964. 178 + liitekuvasivut. S. * . K3. Runsas värikuvitus. Matkakuvaus Burmasta, Thaimaasta ja Kambodzasta: "Kirjoittaakseni näiden maiden väestöstä minun täytyi oppia ymmärtämään niiden henkistä taustaa, mutta en etukäteen aavistanut, kuinka paljon buddhalaisuus tulisi merkitsemään minulle henkilökohtaisestikin..."

Myyty 5 e. BITSCH, JÖRGEN: MUSTA HURMOS. Wsoy 1965. 162 + liitekuvasivut. S. Kp. * . K3. Runsas värikuvitus.

4 e. BITSCH, JÖRGEN: MUSTA HURMOS. Wsoy 1965. 162 + liitekuvasivut. S. * . K3. Runsas värikuvitus.

"Dramaattinen automatka Saharan halki riittäisi jännittävän matkakirjan aiheeksi, mutta se on vasta alkua. Massanakylissä Bitsch saa jo siinä määrin Mustan hurmoksen esimakua, että päättää jäädä joksikin aikaa seuraamaan tämän kummallisen heimon elämää... Suurimman elämyksen hän kokee 'elefanttien paratiisissa'. Kirjan pohjana on kymmenkunta vuosina 1947 – 65 Saharaan, Sudaniin ja päiväntasaaja-Afrikkaan tehtyä tutkimusmatkaa. Tutkimusmatkailijana, seikkailijana, matkakirjojen tekijänä Bitsch on tällä hetkellä maailman kuuluisimpia."

1 e. DONNER, JÖRN: MAAILMANKIRJA. Otava 1968. 2p. 302. Kuv. S. K2, selkä kulunut, muuten hyväkuntoinen ja siisti. "Tämä on kirja matkasta maalis-toukokuussa 1968 läpi viiden maanosan, maailmantapahtumien polttopisteestä toiseen. Tuore, välittömästi vaikuttava kuin filmi: näemme tämänhetkisen maailman kasvot, joudumme tilittämään eurooppalaisen suhdetta muuhun maailmaan."

3 e. FREUCHEN, PETER: VAELTAVA VIIKINKI. Elämäni ja seikkailuni. Wsoy 1954. 404. S. K2.

7 e. GATTI, ATTILIO: TAM-TAM. Wsoy 1954. 240 + liitekuvasivut. S. Kp. K3. "Attilio Gatti tuntee Afrikan. Lähes kolmenkymmenen vuoden ajan hän on samoillut tässä salaperäisessä maanosassa monenlaisia retkikuntia johtaen. 'Tam-Tam' kirjaansa Gatti on kerännyt parhaat seikkailunsa ja kokemuksensa viidentoista vuoden ajalta..." Koottu alkuteoksista "Tom-Toms in the night" ja "Black mist". Suomennos Anna-Liisa ja Eero Ahmavaara. Runsaasti liitekuvasivuja.

6 e. GATTI, ATTILIO: SAHARASTA ETELÄÄN. Wsoy 1952. 287. Kuv. S. K3, erittäin siisti. Kuvituksena 35 kuvaa.

5 e. FALK-RÖNNE, ARNE: TIE BETLEHEMIIN. Gummerus 1965. 205 + liitekuvasivut. S. kms. * . K3, erittäin siisti; Fiskarsin haarakirjaston leima. Runsaasti kuvitettu: 32 moniväristä liitekuvasivua, 6 karttaa. "Kuuluisa tanskalainen maailmanmatkaaja ja lehtimies Arne Falk-Rönne on kulkenut ikivanhaa tietä Euroopan läpi Pyhään maahan... Lukija kokee paljon lähtiessään Betlehemin tielle... Kirjailija on perillä uusimpien arkeologisten tutkimusten tuloksista; muinaisaika liittyy nykyaikaan tässä jännittävässä värikuvien elävöittämässä reportaasissa." 12-13, 16, 52-53, 176, 177, 200 

4 e. FRANCK, HARRY A.: PENNITTÖMÄNÄ MAAPALLON YMPÄRI. Kokemuksia ja havaintoja. Wsoy 1930. 573 + liitekuvasivut. S. K3, eln, kansissa kulumaa. Päähänpistosta alkanut, naurunalaiseksi joutunut ehdotus kypsyi vakaaksi päätökseksi: kiertää maapallo ilman rahaa ja matkatavaroita, vailla ennakkosuunnitelmia ja reittivalintoja. Franck toteutti päätöksensä. Hän tutustuu turistinähtävyyksiin mutta ennen muuta tavalliseen kansaan, ihmisten arkeen, ja joutuu turvautumaan sekä raakaan huijaukseen että kovaan työhön. Suomentanut I. K. Inha.

XXX HASLUND-CHRISTENSEN, HENNING: JABUNAA. Seikkailuja ja elämyksiä Keski-Aasian paimentolaisten seassa. Wsoy 1934

4 e. HIISIVAARA, TAPIO: POLTTAVAA HIEKKAA. Pellervo 1955. 199. Kuv. S. K3. Algeriasta, Tunisiasta, Marokosta.

5 e. HIISKU, KYLLIKKI: ITALIA VALINKAUHASSA. Nähtyä ja koettua. Gummerus 1945. 259. Kuv. S. K3. Hiisku matkustaa Roomaan tutustumaan kaupungin menneeseen ja nykyiseen taiteeseen, mutta joutuu todistamaan kuinka väkivalta äkkiä imaisee maan ja kaupungin mukaansa. Italia on sodassa. Hän pelkää pommituksia yhdessä muiden kanssa mutta pysyy maassa ja seuraa tapahtumien kulkua. Kuvitus antaa riipaisevan kuvan kulttuurimatkan luonteesta: valokuvat Italian nähtävyyksistä ja taide-elämyksistä vaihtuvat toisenlaisiin kuviin, kuviin sotatoimialueelta saapuneista pakolaisista ja Milanon raunioiksi pommitetusta Scala-oopperatalosta. Kirjan ansioihin kuuluu tekijän perehtyneisyys Italian 1940-luvun taiteeseen. Kulttuurielämää sodan keskellä.

9 e. HJELT, ARTHUR: HELSINGISTÄ SIINAILLE. Otava 1929. 185 + liitekuvasivut. N. * . K3. Hyvä kuvitus. 47 tekstikuvaa ja 64 syväpainoliitekuvaa.

3,80 e. HOWARTH, DAVID: PATOALTAAN VARJOSSA. Wsoy 1961. 184. S. K3. Esipuheesta:

”Matkustin Afrikkaan vuonna 1959 aikoen kirjoittaa Kariban padosta, tuon mahtavan vesivoimalaitoksen rakentaminen oli suuri saavutus ja urakka... Mutta kun olin tutustunut siihen perusteellisesti ja miettinyt asiaa tarkemmin, tunsinkin kiinnostuvani enemmän seudun luonnosta. Olin saanut paljonkin tietoja ympäristön vaikutuksista padon rakentamiseen, mutta huomattavasti vähemmän padon rakentamisesta ympäristöön. Siksi palasin sinne 1960, mutta en matkustanut voimalaitokselle... Kirja kertoo viisikymmentä tuhatta henkeä käsittävästä alkukantaisesta tongaheimosta, joka asui laaksossa ennen padon rakentamista, ja siitä mitä kaikkea tapahtui, kun heille ilmoitettiin, että joki lakkaisi virtaamasta ja että järven vedet peittäisivät pian heidän maansa näkymättömiin.” 
   Howarth on paremmin tunnettu toista maailmansotaa käsittelevistä kirjoistaan.

3,50 e. KAIJÄRVI, YRJÖ: VÄLIMEREN IHMISIÄ. Tunisiassa, Sisiliassa, Sardiniassa. Otava 1955. 310 + liitekuvasivut. N. K3, eln, selässä kulumaa. Runoilijana tunnetun Kaijärven eläytyvä matkateos välimeren seuduilta. Kuvituksena 47 liitekuvaa ja 4 karttaa. ”Kun runoilija matkustaa ulkomailla, hän tekee sen melko lailla toisin kuin tavallinen turisti. Hän ensinnäkin hakeutuu sellaisille seuduille, jotka eivät aina ehdottomasti ole mainostetuimpia ja matkailumielessä houkuttelevampia...”

25 e. LAGUS, F. H. B.: AMURINMAAN RETKI. Suomalainen kommunismin koe. Tositapausten mukaan kertonut F.H.B. Lagus. Wsoy 1925. Kuv. S. K3, erittäin siisti. Valokuvakuvituksen lisäksi karttaliite. Kirja ollut Yrjö Karilaan lahja Vilho Santavirralle, esilehdelle kirjoitettu Opettaja Vilho Santavirralle Pikku Jättiläisen Kerhoa kohtaan osoittamasta myötätunnosta kiitollisena 22. I. 1938. Yrjö Karilas. Kansi. Kirjan esipuheesta:

7 e. LAUNIS, ARMAS: MURJAANIEN MAASSA. Wsoy 1927. 350 + liitekuvasivut. S. * . K3, eln. Kuvakansi. Runsas kuvitus, tekstikuvien lisäksi liitekuvasivuja syväpainokuvineen.

6 e. LEVAS, SANTERI: KULTAISEN SAAREN KEVÄT. Kirja Mallorcasta ja sen rakastavaisista. Wsoy 1963. 213 + liitekuvasivut + kartta. S. Kp. K3. Monipuolisesti Mallorcasta: turistien ihmisvilinää ja hiekkarantoja, mutta myös paikallisista tapoja, saaren historiaa ja kulttuurihistoriaa. Levas tutustuttaa lukijat kirjailijatar George Sandin ja Frédéric Chopinin rakkaustarinaan, jotka viettivät Valdemosan luostarissa talven 1838-39. Lisäksi mm. Catalina Homarista, mallorcalaistytöstä josta tuli Itävallan arkkiherttuan rakastettu ja elämäntoveri, ja jonka muistoksi yhä vielä palaa ikuinen liekki La Estacan valkoisessa huvilassa. Avattava karttaliite.

4 e. LILIUS, ALEKO: TAPAHTUI TANGERISSA. Otava 1955. 271 + liitekuvasivut. S. K3. Aleko Lilius oli pohjoismaiden tunnetuimpia seikkailijoita ja matkakirjojen tekijöitä. Tässä kirjassa hän kuvailee Marokon ja erityisesti Tangerin menneisyyttä ja nykyisyyttä (1950-luvulla) ja sen pimeää puolta, henkilökohtaisesti tutustuen pahamaineisten arabikortteleiden rikollismaailmaan, salakuljetukseen ja merirosvoukseen.

6 e. MELVILLE, HERMAN: TAIPII. Kappale polynesialaisten elämää. Gummerus 1973. 308. S. K3. Gummeruksen Klassikko-sarjaa. Amerikkalainen alkuteos ilmestyi 1846. Suomenkielisen painoksen jälkisanat Paavo Lehtinen.

Herman Melvillen TAIPII on paitsi alkukantaisen moraalirajoituksista vapaan elämän kuvaus, samalla kannanotto länsimaiseen elämäntapaan ja sen ulkokohtaisuuteen. Kirjan ilmestyessä vuonna 1846 kirjailijaa syytettiin barbarismista ja pakanallisuuden ylistämisestä sekä hyökkäyksestä länsimaista sivistystä vastaan. Monet – heidän joukossaan mm. Nathaniel Hawthorne ja Walt Whitman – kiittivät teoksen eloisuutta ja tuoreutta. Kirja on fiktiiviseen muotoon puettu itsetilitys, perustana Melvillen omat kokemukset polynesialaisen ihmissyöjäheimon parissa Maquesas-saarilla, jonne hän merimiehenä ollessaan karkasi laivatoverinsa kanssa. Polynesialaista elämää, tapoja ja uskomuksia kuvaavan tarinan jälkeen Melville kirjoitti useita kaunokirjallisia teoksia mm. romaanit Moby Dick ja Billy Budd.

4,40 e. MÖRNE, HÅKAN: LUMOTTU MAAILMA. Wsoy 1946. 359. S. Kp. K3. Kansipaperista:

"Se 'lumottu maailma', joka on Håkan Mörnen uudessa teoksessa kuvattujen seikkailujen näyttämönä, löytyy kartasta San Salvador -nimisenä ja kuuluu Tyynen valtameren Galapagos-saariin... Tämä nykyaikainen Robinson-tarina on loistava näyte Mörnen laajasta asteikosta eksoottisten seutujen ja olojen kuvaajana."
   kts. Håkan Mörne

4 e. MÖRNE, HÅKAN: LUMOTTU MAAILMA. Wsoy 1946. 359. S. Kp. K3, eln.

8 e. MÖRNE, HÅKAN: MEIDÄN MIEHEMME ABESSINIASSA. Elämyksiä Abessiniassa, Somalimaissa, Sudanissa, Egyptissä ja Palestiinassa. Karisto 1936. 336. Kuv. Skk. * . K3.

7 e. MÖRNE, HÅKAN: VALKOISEN NORSUN JA LOHIKÄÄRMEEN MAILLA. Gummerus 1931. 311. Kuv. S. * . K3. 61 kuvaa.

6 e. PEKKOLA, SULO-WEIKKO: HYVÄSTI PORVOO - MORJENS KALKUTTA! Gummerus 1928. 2p. 203. S. K3. Alkuosassa Pekkola kuvaa lyhyesti vaikutelmiaan Pariisissa ja Marseillessa, sitten Ranskan Rivieralla ja Venetsian kautta Konstantinopoliin. Matka jatkuu laivalla Kreikkaan, Kyprokselle ja Syyriaan. Kirjan mielenkiintoisinta antia on loppuosan selostus matkasta Bagdadiin ja lopulta Bombayhin ja Kalkuttaan, missä tekijää kuvaa vaikutelmiaan uskonnollisesta "Mohurrum"-riehasta.

4 e. SIMONEN, SEPPO: MAU MAU ISKEE – HAILE SELASSIE RAKENTAA. Pellervo 1954. 256. Kuv. S. Kp. K3. Matkakirja jakautuu kolmeen osaan. Kenianmatkalla Simonen kuvaa Mau Maun syitä, menetelmiä ja seurauksia, Etiopiassa hän perehtyy erityisesti Haile Selassien henkilökulttiin ja maan vanhaan historiaan, ja lopuksi käy Kilimandzaron rinteillä tapaamassa siellä asuvia suomalaisia.

15 e. "TAHKON" MUKANA JENKKIEN MAASSA I - IV. Wsoy 1926-28. 51 + 48 + 48 + 48. Kuv. N. K3, ensimmäisen osan selkä kulunut puhki. Runsaasti kuvitettu. Urheilumies Lauri Pihkala tutustuu amerikkalaiseen ja amerikansuomalaisten urheiluun sekä kuvailee havaintojaan ja tuntemuksiaan amerikkalaisesta kulttuurista ja elämänmenosta yleensä. Kuvia 1, 2, 3.

4 e. VUORIO, ANELMA: ILLUUSIOIDEN SAARI. Kuvia ja tarinoita Mallorcasta. Kansankirja 1953. 324. Kuv. S. K3, kansien reunoissa kulumaa. Monipuolinen kirja Mallorcan historiasta ja ihmiskohtaloista, Valdemosan luostarin rakastavaisista ym. Erityisen seikkaperäisesti (neljänkymmenen sivun verran) Vuorio kertoo 1200-luvulla eläneen katolisen filosofin, pyhimyksen ja marttyyrin Ramon Lull'in tarinan. Oma lukunsa on Vuorion kokemus legendaarisen Manoleten härkätaistelusta ja loukkaantumisesta Palman areenalla. Mustavalkokuvitus. 

14 e. WALTARI, MIKA: YKSINÄISEN MIEHEN JUNA. LÄHDIN ISTANBULIIN. Wsoy 1954. 420. S. K3. Yhteispainos kahdesta Waltarin teoksesta. Yksinäisen miehen juna ilmestyi 1929 ja Lähdin Istanbuliin 1948.

7 e. ZILLIACUS, EMIL: TOIVIORETKIÄ HELLAASSA. Wsoy 1950. 247. Kuv. S. K3. Kreikasta.

Matkaoppaat Suomi

2 e. 100 Matkailukohdetta. SUOMEN RANNIKKO JA SAARISTOMERI. Toimitus ja tekstit Vesa Mäkinen. Wsoy - . 178. N. K3, erittäin siisti. Runsaasti kuvitettu värivalokuvin. Painovuotta ei mainittu, mutta on vuodelta 1977. Suomen, ruotsin, saksan ja englannin kieliset tekstit.

2,50 e. LOUNIMO, REINO: ÅLAND. Wsoy 1964. 127. Kuv. S. K4. Värikuvin kuvitettu taskukokoinen Ahvenanmaan matkaopas, sisältää tietoa myös Ahvenanmaan pikkusaarista. Ruotsinkielinen. Wsoy:n "Matkustamme kotimaassa" -sarja, nro 3. Aiemmin ilmestyivät Erkki J. Tolvanen: Kuusamo (nro 1) ja Reino Lounimo: Ahvenanmaa (nro 2).

2 e. LOUNIMO, REINO: ÅLAND. Wsoy 1964. 127. Kuv. S. K3.

Matkaoppaat muut maat

5 e. EUROOPAN MATKAOPAS. Toimittanut Harry Ljungberg. Tammi 1964. XVI + 448 + 64 + 72 + liitesivut + liitteet. Kuv. S. * . K3. 

Ljunbergin toimittama EUROOPAN MATKAOPAS oli aikoinaan hieno, kattava yleisteos Eurooppaan matkaaville.
   Sivut I - XVI välimatka- ja ilmastotaulukoita ym.. Sivut 1 - 232 karttoja, 233 - 235 lyhyt johdatus tyylihistoriaan, 236 - 448 maa- ja paikkakuntakuvaukset nähtävyyksineen ja majoitusmahdollisuuksineen. Sivut 1 - 64 Kaupunkikarttoja. Sivut 1 - 72 paikannimien hakemisto. Lopussa 10 numeroimatonta liitesivua (mm. suunnittelukartat) + takakannen sisätaskussa olevat erilliset liitteet: Euroopan hotelliluettelo (23 sivuinen vihko), Kansainväliset ja niistä poikkeavat liikennemerkit (avattava liite) ja Euroopan kartta, jonka toisella puolella Pohjoiskalotin kartta (avattava karttaliite, koko 32 x 45 cm.)  
  Kirja antaa mukavan yleiskuvan 1960-luvun Euroopasta turistin silmin.

1,50 e. JARNAMO, K. W.: NYT LÄHDEMME ITALIAAN. Käytännön matkaopas. Otava 1960. 195 + kuvaliitteet. N. K3. Kuvituksena 5 karttaa ja 40 syväpainokuvaa.

1 e. Marco Polo ESPANJA. Ranft 1993. 96. Kuv. N. K5. Matkalle mukaan -sarja.

1,50 e. Marco Polo EURO DISNEY. Ranft 1993. 96. Kuv. N. K5. Matkalle mukaan -sarja.