postikortti 040 correctionpostikortti 038 correctionimg103 correction  

SAMULI PARONEN (1917 - 1974)

5,50 e. HUONE PUUTALOSSA. Otava 1971. 214. S. Kp. K3, eln. Takakannesta:

"Puutalo on Länsikadulla, pienessä Etelä-Suomen kaupungissa. Alunperin oli kahta huonetta yhdistänyt ovi lyöty nauloilla kiinni, mutta Jussi ja Topi päättivät avata sen. Auki se jäi ja pysyi, sittenkin kun Jussin ylitse jo oli ajanut auto ja hänen poikansa Vesa oli viety sukulaisiin. Toiseen huoneeseen muuttavat Elma ja Rauha. Elämä alkaa taas olla tilapäisesti järjestyksessä, sillä naiset tuovat työpaikasta soppaa kannuilla. Vastapäätä aletaan purkaa vanhaa puutaloa, kadun alapäässä toista, sitten kolmatta. Kaikki tajuavat, että kohta voi olla tämän vuoro...
  Paronen on kuten aina pienen puolella, heikon puolella, sorretun puolella, avuttoman puolella, köyhän puolella, kaikkea vallan väärinkäyttöä ja mielivaltaa vastaan. Miten ja millä ehdoilla voi köyhä elää ihmisenarvoista elämää? Miten yhteiskuntaa pitäisi muuttaa, jotta ihmisillä olisi oikeus olla ihmisiä? Elämä kaupungeissa jyskyttää kuin kone, iso koneisto, sen ääni kasvaa ja kasvaa. Niin myös Parosen: synkkä tumma runous."

5,50 e. KAIVOS. Otava 1970. 239. S. Kp. K3. Takakannesta:

"Tämä on kaivos: korviavihlovaa melua 350 metriä maanpinnan alapuolella, pimeä kosteus, kivikeuhko tai heikkenevä kuulo vuosien työn seurauksen, tapaturma... Nyt kuten aiemmissa teoksissa Samuli Parosen ominta alaa on yhteisön ja yksilön suhteiden kuvaus. Suomalaisista työelämänkuvauksista 'Kaivos' poikkeaa ihmiskeskeisessä paljaudessaan, jota sävyttää tekijän mustanpuhuva huumori."

6 e. KAPINA. Otava 1973. 219. S. Kp. K3. ”Kapina on iskevä ja tehoava kuvaus yhteiskunnan vähäosaisista.” Kipeän riipaiseva kannanotto, kirpeydessään tumman humoristisia sävyjä saava, inhimillisen myötätuntoinen kuvaus miehestä sairauksineen, työttömänä ja vailla tulevaisuutta.

6 e. KORTTEERI. Otava 1974. 186. N. K3, erittäin siisti. Parosen viimeiseksi jäänyt romaani. Takakannesta:

"Eletään yleislakon Suomea 1956. Kalle Tasa on monien tilapaistöiden jälkeen päässyt lasitehtaalle työhön. Juuri kun hän oppii systeemit, alkaa lakko... Kirjan taustana on pieni sisämaan kaupunki ja sen ihmiset. Keskustelujen tapahtumapaikka usein kortteeri, tilapäisasunto, se joka kulloinkin on onnistuttu saamaan ja jonne aina Tasan perässä muuttavat Maija ja hänen koiransa Heli - pettyäkseen yhä uudelleen, sekä Tasan tiliin että asuntoon... Samuli Paronen puhuu jälleen tavallisen ihmisen asioista ja ongelmista. Yhtä lailla kipeistä ja ajankohtaisista tänään kuin vuonna 1956."

5 e. KUOLISMAANTIE. Otava 1967. 151. S. K3.

5,50 e. LAIVA. Otava 1972. 207. S. Kp. K3. "Laiva on matkalla Islannin lähistölle kalastamaan. On vuosi 1946. Sodat on sodittu, taakse jäävät lanttulaatikko, nälkä ja elintarvikekortit... Jokaiselle miehistä matka merkitsee paljon, eri tavoin. Ja kuitenkin laiva on vain ruostekippo, melkein olematon, vain paikka joka pysyy koossa meren päällä. Mutta juuri sillä on merkitystä."

XXX MAAILMA ON SANA. Mietteitä. Otava 1980 

7 e. TESTAMENTTI. Mietteitä. Toimittanut Hannu Mäkelä. Otava 1999. 319. S. Kp. K3, erittäin siisti. 7, 8, 96, 317, 318, 319.

6,50 e. TÄMÄ ON HUONE 8. Novelleja. Otava 1969. 195. S. Kp. K3. "Samuli Paronen on ainutlaatuinen kertoja. Hänen novelleissaan yhtyy tehoava lyyrinen ja omaperäinen kieli tinkimättömään ja järkyttävään asiaan, jota vähä vähältä saatetaan lukijan tietoisuuteen."

 

postikortti 037 correction