Kasvava turismi, kansainvälinen työvoima, irrallisten suhteitten lisääntyminen, vaurastuminen ja nuorison entistä varhaisempi ruumiillinen aikuistuminen ovat lisänneet sukupuolitauteja parin viimeksi kuluneen vuoden aikana valtavasti. Vuosina 1959-60, kun tilanne oli edullisimmillaan esiintyi syfilistä vain 0,3 henkilössä 100.000 asukasta kohden. Viime vuonna nousu oli vuoteen 1960 verrattuna jo 330 prosenttia. Vuonna 1962 todettiin 40.000 uutta tapausta, ja todellisuudessa tilanne on vieläkin pahempi, sillä läheskään kaikki sukupuolitautia sairastavat eivät joudu lääkärin hoitoon. Erittäin huolestettuvaa on se, että syfilis on entistä yleisempää yhä nuorempien ikäluokkien keskuudessa. 13-vuotias, joka sairastaa jotakin sukupuolitautia, ei suinkaan ole harvinaisuus meidänkään maassamme.

(Tosi poliisikertomuksia -lehden pääkirjoituksesta 4/1965) 

Myydään rikoslehtiä

katso myös  Rikoskirjallisuus  Väkivaltaviihde  Kioskikirjallisuus

Jännitys- ja viihdelukemistot  Jermu, Nyrkki  muut aikakauslehdet  

Yhteydenotot tilaukset ja tiedustelut armas.hepovirta@gmail.com

Rikospoliisin mukana

1954-62 ilmestynyt amerikkalaisperäinen lehti, jota Suomessa kustansi Valokirjat Oy. Artikkelit valikoitu amerikkalaisen kustantajan rikoslehdistä, mistä johtuen suurin osa rikosjutuista amerikkalaisia, mutta toisinaan lehteen oli lisätty myös suomalaisia tapauksia. Kuvat olivat usein nykyistä Alibi-tasoa, verisiä kuvia lehtimiesten ja poliisin arkistoista.

Vuonna 1962 julkaistiin lehdessä otsikolla "8 miljoonan pieti" artikkeli mittavasta salakuljetustapauksesta, jonka päätekijöihin todettiin kuuluneen suomalaisia poliisiviranomaisia. Lehden julkaisu loppui yllättäen Valokirjat Oy:ltä tulleeseen kirjeeseen, jossa ilmoitettiin lehden ilmestymisen päättymisestä ja pyydettiin tilaajia valitsemaan toinen lehti julkaisun tilalle.

Lehden kustantamista jatkoi Kuvajulkaisut Oy vuosina 1969-70. Top Pressin julkaisema samanniminen lehti ilmestyi 1980-luvulla.

6 e 19/1956 36. +++ . Kansikuva "Elokuvanäyttelijä Chill Wills esittelee Galvestonin kevätjuhlan aikaisten suurten kauneuskilpailujen osanottajia yleisölle"). Mm. Raha on valttia Galvestonissa, Musta kissa, Tuomitsin itseni kuolemaan (Marion De Jean), Tällaista oli kieltolaki ("Kuivakurkkuinen ja närkästynyt Setä Samuli sai tapella pirtun salakuljettajia, väärennettyä viinaa ja kotikapakoita vastaan - erikoiskuvareportaashi!" 5 sivua), Kaks oli päätä makkaralla (valkosipulimakkaran paljastama murhaaja). 9, 36

Tätä kirjoittaessa on hakaristirn töhriminen julkisille paikoille levinnyt kulovalkean tavoin kautta maailman. Suomessakin on tämä älytön villitys yritellyt nostaa päätään. Uuden sukupolven edustajat yrittävät hakaristejä töhriessään mahdollisesti kompensoida sitä, etteivät saaneet sotavuosina osoittaa mieskuntoisuuttaan rintamilla. Taivas meitä varjelkoon moisista sankareista. Heidän touhuilunsa osoittaa tragikoomillisella tavalla pöyristyttävää tietämättömyyttä ja typeryyttä. Ei voi muuta kuin hartaasti toivoa, että hakaristivillitys on merkitykseltään samaa luokkaa kuin hiljan maailmaa villinnyt lannevannevitkutus.

(Rikospoliisin mukana -lehden pääkirjoituksessa 3/1960)

Raiskaajien suosimiin kuvioihin kuuluvat vielä ruoskat, tikarit, ketjut, pistoolit, puukot ja niin edelleen. Usein niitä on käytetty naispuolisen uhrin yhteydessä. Toiset kuviot kuvaavat naista, joka on joutunut kiemurtelevien käärmeiden muodostamaan verkkoon taikka poltetaan roviolla. Estottomimmat yksilöt jopa tatuoittavat rivoja kuvia ihoonsa.

(Tatuointi - paholaisen poltinmerkki. Rikospoliisin mukana 3/1960)

Vankiloita on usein syystä verrattu hospitaaleihin, joskin ne eroavat toisistaan ainoastaan siinä mielessä, että hospitaalit ovat ruumiillisesti sairaita varten, mutta vankilain tehtävänä on parantaa moraalisia sairauksia. On olemassa toinenkin eroavaisuus, nimittäin se, että sairaaloilla on käytettävänään farmasian pohjaton lääkevarasto, mutta vankiloilla vain kolme reseptiä, joista ensimmäinen sisältää uskonnon, toinen opetuksen ja kolmas työn...

(Vankeusyhdistyksen 90-vuotistaipaleelta. Rikospoliisin mukana 3/1960)

3,30 e 3/1960 32. ++ (kansissa pientä risaisuutta, muuten ok). Isokokoinen lehti. Mm. Tatuointi - paholaisen poltinmerkki (erikoisartikkeli, mm. Cincinnatin poliisin perustama tatuointiarkisto), Vankeusyhdistyksen 90-vuotistaipaleelta (6 sivua, runsaasti kuvitettu, mm. Keimolan työleiriltä), Brian Donald Humen jäljillä (6 sivua), Vedonvälittäjän kuolema (lehden kansikuvakertomus), Kingsgroven viiltäjä (australialainen teinityttöjen viiltelijä), Kuuden lapsen isä - vaarallisen rosvoliigan päällikkö (Pietarin seudulla toimineesta liigasta). Kokosivun sarjakuva Dick Tracy, strippi Dick Cavallin Jonni Joutava. 3, 4-5, 7, 19, 25, 31

4 e 5/1969 36. +++ . Mm. Illinoisin verisin pankkiryöstö, Himokas partiojohtaja ("Viisi hyväuskoista poikaa sai kestää painajaismaisia hetkiä, joita he eivät koskaan tule unohtamaan..."), Armas "Kuha" Kauhanen: Tällainen on tullimuseo, Kuinka kolme kaunotarta katosi jäljettömiin, Kaunotar menetti henkensä - ystävällisyyden takia!, Viattomien joukkomurha (John Linn), Viinin ja väkivallan aika (Teksasin murhaetsivien elokuinen iltapäivä). 

Tosi poliisikertomuksia

Miestenlehtiä Miesten maailma (1962-73), Uusi Aatami (1965-72) ja Charming Bazaar (1971-73) sekä aikuisten pilajuttulehteä Veijari (1969-71) julkaisseen Kirjokansi Oy:n rikoslehti ilmestyi nimellä Tosi poliisikertomuksia (1959-68) ja nimellä Rikospoliisikertomuksia (1968-70). Lehti koostui Rikospoliisin mukana -lehden tyyppisistä amerikkalaista alkuperää olevista dramatisoiduista tosielämän kuvauksista sekä Suomessa kirjoitetuista rikosartikkeleista. Sisältöä uudistettiin vuonna 1970 ja nimeksi tuli Uusi mies (1970-71). 

2,70 e 4/1965 20. +++ . Mm. "Yhdessä kuolemaan saakka" (riitelevän pariskunnan murha), Hänet kätkettiin maailmalta 11 vuodeksi - paroni Trenckin kärsimysten tie (osa 1), Raa: Kärpäsen kuolema (pieni jännityskertomus).