Yksityisen keräilijän antikvariaattitoimintaa 30 vuoden kokemuksella. Yhteydenotot, tilaukset ja tiedustelut armas.hepovirta@gmail.com 

LEHTIMYYNTINI ON SIIRTYNYT VÄLIAIKAISESTI HUUTONETTIIN. MYYJÄTUNNUS UNBOILED. Toukokuussa 2019 laitettu myyntiin myös Madame-lehdet. Kaikki tällä erää Huutonetissä myynnissä olevat lehteni löydät:
UNBOILED MYY LEHDET TÄÄLLÄ

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Tabe Sliior ja Madame -
kohukaunottaren tuotteistettu elämä lastenkodista salonkeihin ja linnoihin

60-lukua kts. myös  APU  HYMY  NYRKKIPOSTI  VIIKKOSANOMAT  

Nettiantikvariaatti Kultaomena ja Madame-lehti

MADAME 6 / 1963. 36 sivua

Kannessa Marilyn Monroe. Sisäkannessa mustavalkokuva E. Iston maalauksesta "Hyökkäys".

Sisältö: Marilyn Monroe - elämä ilman onnellista loppua (S. Spencerin kirjoittama "kertomus Marilyn Monroen murhenäytelmästä" yksinoikeus Suomessa Madamella, ennen julkaisemattomat kuvat United Artist'in filmin 'Sopeutumattomat' kuvaustaukojen aikana otettuja; 7 sivun artikkelissa 2 filmikuvaa ja 2 ilmeisesti 'ennen julkaisematonta' kuvaa), Kuka voi saavuttaa menestystä nykyaikana ("Ikuisia ajatuksia"), Auto - juorupalsta (Sliiorin autoiluun liittyviä kokemuksia ja liikenteessä havaittujen törppöjen rekisterinumeroita julkaiseva palsta), Ronald Lebl: Kuoleman pelko (jännityskertomus), Lemmenkirjeitä Tabelle (2 Taben julkaisemaa kirjettä), Ari Santanen: Eksynyt kohtalotar (romanttinen jännityskertomus), Rekka-autonkuljettajat ovat jänniä (baaritytön työtä tutkivan reportaasisarjan päätteeksi Tabe tutkii liftaamisen turvallisuutta ja joutuu vaaralliseen kyytiin), Ah Société (juorupalsta), Kuollut kuuli (kummitusjuttu), Aulikki Niittysen satupalsta: Mekin haluamme lakkoilla (kertomus), Kesäkuun erikoinen (ruokaresepti-palsta), Tähtikeinu (horoskooppipalsta). 

Kuvia nro:sta 6/63

MADAME 3 / 1964. 36 sivua. 

Kannessa Tabe Sliior. Sisäkannessa Tabe esittelee kylpyhuonettaan.

Sisältö: Taben tuleva vävypoikako? (Count Basien orkesterissa laulava Jimmy Rushing), Angelica: Pimu (jännityskertomus), Maailmalla tapahtuu (ulkomaan juoruja), Tragediaa (kertomus), Ah Société (juorupalsta), Kaarlo Rissanen: Tarttui sormiin (kertomus), Nousin kuolleista (rouva Leinon sappikivet), Auto (liikenneaiheinen juorupalsta), Suomen Asianajajaliiton palkkiosääntö ("Vertailkaa oman asianajajanne palkkioihin, ettette joudu sellaisen kiskomisen ja 'kiristämisen' uhriksi, jonka Suomen Asianajajaliitto on laillistanut jäsenilleen ja jonka paljastamme jo seuraavassa numerossa"), A. Niittynen: Myrsky (kertomus), Sinä, minä ja muut (lukijoiden tervehdyspalsta), Konstaapeli Toope (Ismo Toivosen sarjakuva), Banaani uudessa maailmassa (banaanin reitti Uuteen Maailmaan ja ravintoarvosta), Lukijat kirjoittavat: S/S Wellamo (lukijan kirje), Valtakunnallinen haastattelu (Madamen lukija haastattelee ihmisiä - aiheena Tabe Sliior; artikkelin kuvituksena valokuvia Sliiorista ja kaupunginjohtaja Frenckell'istä), Yleiskuva Taben baarista. Takakannessa Tabe-parfyymin mainos.

Kuvia nro:sta 3/64

Käyntimme herrasväki Leinon kodissa on päättynyt. Meille jäi pysyvä muisto ihmisistä, ihmisistä jotka ymmärtävät elämän suuren ihmeellisyyden. Ihmisistä, jotka rakastavat kaikkia muita ihmisiä jopa sellaisiakin, jotka inhimillisten erehdyksien takia olivat saattaa rouvan ennenaikaiseen hautaan ja miehen elämään yksin surussa. Myös lastenlapset, joita on viisi olisivat olleet ilman suloista mummoaan ja hänen ihmeellisiä satujaan.

(Nousin kuolleista. Madame 3/1964)

"Kuten lukijat muistavat, on filmin "Se alkoi omenasta" tuottaja esittänyt 23.000.000 vmk:n vaatimuksen elokuvan päänäyttelijättärelle Tabe Sliiorille petyttyään yrityksen tuoton suhteen" (Madame 6/1963).
Sex-kuningattaren hakua 6/63 ja 3/64

Muistakaa, että Marilyn Monroekin oli vain köyhä tehdastyttö, mutta mitä hänestä tuli... Hän nousi alhaalta sellaiseen häikäisevään kirkkauteen, että hänen palvotun ja koko maailman kadehtiman olemuksensa voimalla kalpeni kaikki muu... Hänestä tuli myytti, jonka suurenmoinen sexi ja loistokkuus sai aikaan kaikkialla maailmassa, minne hän menikin, valtavaa ihmismassojen liikehdintää.
   Marilynistä tuli maailmankaikkeuden suurin ja kirkkain tähti, olento jolle ei ole löytynyt vertaa.

(Haluatteko Te yrittää Suomen SEX-kuningattareksi? Madame 3/1964)

Miehet polvilleen kuin magialla... Nainen on luotu rakkautta varten. Vain todelliset naiset tietävät, että tuoksut hallitsevat... Parfyymipakkauksen mukana seuraa Teille ilmaiseksi Taben henkilökohtaiset ohjeet ja neuvot millä valloittaa, pitää ja hallita miestä.

(Tabe parfum. Madame 3/1964 takakansi)

Tabe Sliior ja Madame

Tabe Sliiorin perustamaa Madame-lehteä pidetään Suomen ensimmäisenä juorulehtenä. Jallu-lehdessä julkaistuista muistelmistaan vuonna 1961 kohujulkkikseksi noussut Sliior jatkoi muisteluksiaan Madamessa, mutta huomattavasti pienemmällä kohuarvolla. Vuosina 1962-65 ilmestynyt lehti olisi voinut kehittyä merkittäväksikin sensaatio- ja skandaalilehdeksi, mutta aika ei ollut kypsä lehdelle ja se jäi oman aikansa marginaali-ilmiöksi. Levikkiä rajoitti myös suurkustantajien asettama boikotti jonka johdosta Rautakirja kieltäytyi ottamasta lehteä levitykseen.  

Madamen erikoisuus oli Auto-palsta, jossa julkaistiin liikennerikkomuksiin ja lievempiin törppöilyihin syyllistyneiden rekisterinumeroita.

Ah Sociéte -juorupalstalla julkaistiin juttuja tyyliin:

Kalle Hagertilla on uusi auto, jossa on 300 hevosvoimaa. Auto on musta Mercury. Siinä on radion lisäksi levysoitin (kas kun Radio Nord ei enää toimi). Takalasi on alaslaskettava. Ford täytyy olla hyvä auto, kun Kalle edelleen pysyy samassa merkissä.

Marjatta Leppänen, joka tunnetaan iskelmälaulajattarena ja eritoten Tampereella, lauleskelee silloin tällöin televisiossa. Mikä sairaus mahtaa vaivata hänen silmiään, tai jäljitteleekö hän joitain tunnettuja vamppeja? Jos ensimmäinen on syynä hänen silmiensä niin outoihin ponnisteluihin, suosittelemme ensi sijassa silmälääkäriä, jotta meidän ei tarvitse sulkea silmiämme tarkoitamme tietysti televisiotamme hänen esiintyessä.

Eräs lehti ei suinkaan aina tarkoita hymyä, sillä se harrastaa mielellään kyttäämistä. Ja niin se teki myös tässä eräänä päivänä, kun se kyttäämällä onnistui ottamaan kuvia bussista, jossa matkustajina oli missejä ja englantilaisen orkesterin jäseniä. Mitä bussissa mahtoi tapahtua? Kerrotaan että siellä suudeltiin tai sanoisimmeko istuttiin sylikkäin.

(Ah Société. Madame 6/1963)

Myöhemmin oli juorujen tyyli suorasukaisempi:

Pentti Saarikoski on saanut avioeron Tuula vaimostaan. Toivottavasti Tuula ei enää vedä ranteitaan auki.

Hilkka Järvinen on naimisissa oleva 26-vuotias nainen. Hänellä on 6-vuotias Ismo poika ja kunnollinen aviomies kuulema. Missä lie Hilkka rouva oppinut huonoja tapoja, eihän vain jonkun Sanelma Vuorteen koulussa? Hilkalla kun on usein hilkka päässä. Tällä tarkoitamme, huppu päässä eli simaa. Miksi ei Hilkka tee tarpeeksi työtä, että ei tarvitsisi aina lainailla rahaa sieltä sun täältä, etenkin naisystäviltään? Syyksi hän sanoo, että ei ole kotona ruokaa. Mistä Hilkka mamma saa rahaa asuakseen eräässä hotellissa ja minkävuoksi hän asuu siellä, eihän vaan...

Jack Vitikan poika halusi kuolla.

9. 1. klo 23.30 näimme Eino Grönin tanssimassa ravintola Budapestissä naisen kanssa joka vaikutti vähän hoopolta. Hän koetti kaikin tavoin saada huomiota itseensä. Eikö Einon hurmaaminen riittänyt hänelle, tai onko hän kaikkiruokainen. Syytä olisi hänen myös oppia tanssimaan säädyllisesti, tai Budapest on ainoa paikka jossa hän voi tanssia. Jos kerran vielä näemme hänen tanssivan sillä tavalla ja muutenkin esiintyvän kuin täysi katunainen, niin julkaisemme hänen nimensä. Einolle sanomme: "valikoi paremmin seurasi, ainakin se jonka kanssa liikut julkisesti".

Apu-lehdessä vaikuttaa sangen epäesteettinen ja mielestämme rattopojan tyyppinen kaveri nimeltä Pauli Myllymäki. Hän on pieni ja paksu, ja hänestä saa helposti sellaisen kuvan, että ei ole peseytynyt pitkään aikaan...

Seura-lehti on lehti, joka ei seuraa aikaansa.

(Ah Société. Madame 3/1964)

Madamen kuivuttua kokoon ja lopetettua ilmestymisensä jatkoi sen harjoittamaa juorujournalismia ja varhaisen Jallun sensationismia Ah Société -palstalla 6/1963 mainittu kyttäyslehti Hymy, joka sitten inhorealistisin ja yksipuolisin paisutteluin kehitti alastaan suorastaan groteskin taiteenlajin 1960-luvun loppupuolella, jolloin aika jo oli kypsä tämänkaltaiselle toiminnalle. Hymykin menetti sitten tuoreutensa 70-luvun kuluessa ja jähmettyi pinnalliseksi kohulehdeksi.

Lastenkodista salonkeihin ja linnoihin

Suomalais-persialaiseen perheeseen Helsingissä 21. marraskuuta 1926 syntynyt Tabe Maria Ingeborg Sliior oli ensimmäisiä suomalaisia kohujulkkiksia joka ei tyytynyt jäämään lehtijuttujen kohteeksi vaan ryhtyi rohkeasti hyödyntämään ja myös itse tekemään niitä. 

Taben iranilainen isä työskenteli Vanhassa kauppahallissa hedelmäkauppiaana. Äiti kärsi mielenterveysongelmista, ja vanhempien avioeron jälkeen Sliior joutui espoolaiseen tyttökotiin. Avioiduttuaan suomalaisen taiteilijan Sigurd Laesvirran kanssa vuonna 1944 Tabe tutustui kotimaisiin taiteilija- ja julkkispiireihin. Liitto päättyi eroon 1950. Tabe ryhtyi malliksi ja perusti vuonna 1951 Helsingin Mannekiinikoulun.

Slioor opiskeli alaa myös Pariisissa, jossa hän suoritti mannekiinityön diplomin Ecole Parisienne de Mannequins -mannekiinikoulussa vuonna 1952. Tavallista suurempaa matkakassaansa varten Slioor tarvitsi virallisen luvan Suomen Pankista, jossa hän tapasi ja tutustui Urho Kekkoseen; heidän suhteensa laatu on ollut spekuloinnin kohteena vuosikymmeniä.

Slioorin elämänvaiheet, kauneus, itsevarmuus ja karisma nostivat hänet pian suomalaismedian tietoisuuteen, ja häntä on kutsuttu yhdeksi ensimmäisistä suomalaisjulkkiksista Armi Kuuselan ohella...

Hän harrasti ammuntaa sekä kilpa-autoilua ja voitti muun muassa kolmasti naisten sarjan Suomen Autoklubin järjestämissä "Tuhannen kilometrin ajoissa" S. P. J. Keinäsen Fiat 1400:lla.

Eläintarhan ajojen aattona vuonna 1953 Slioor tutustui Kalastajatorpalla järjestetyissä juhlissa naimisissa olevaan kaupunginjohtaja Erik von Frenckelliin sekäRuotsin prinssi Bertiliin, jota hän tapaili myöhemmin Tukholmassa. Slioorin ja von Frenckellin välille syttyi monivuotinen, julkinen rakkaussuhde, ja he matkustelivat eri puolilla Eurooppaa, muun muassa Itävallassa, Sveitsissä ja Ranskassa. Vieraillessaan Brysselin maailmannäyttelyssä Slioor tapasi Prinsessa Margaretin, jonka seurueessa hän tutustui näyttelyyn ja jonka kanssa hän soitti pianoa nelikätisesti prinsessan kunniaksi järjestetyissä tanssiaisissa.

Slioor järjesti lukuisia muotinäytöksiä eri puolilla Suomea, mutta myös Leningradissa, New Yorkissa ja Queen Elizabethilla. Vuonna 1955 hän asui jonkin aikaa New Yorkissa, ensin Plaza Hotellissa ja sen jälkeen Sonja Henien huoneistossa. Slioor opiskeli paikallisessa mannekiinikoulussa ja järjesti menestyksekkään muotinäytöksen Vijaya Lakshmi Panditille sekä muille YK-diplomaateille. Muiden lehtijuttujen sekä TV- ja radiohaastattelujen ohella myös The New York Times teki artikkelin Slioorista, "häikäisevästä kaunottaresta", joka on "Suomen johtava malli ja Helsingin Mannekiinikoulun johtajatar".

Suomen television alkuvaiheet ovat 1950-luvun puolivälissä, ja jo vuonna 1956 Slioor järjesti oman televisioidun muotinäytöksensä, jossa esiintyi myös hänen tyttärensä Aulikki sekä muita mannekiineja. Neuvostoliiton kauppakamarin kanssa Slioor puolestaan järjesti maailman siihen asti suurimman mannekiini- ja tekstiilinäyttelyn Leningradissa vuonna 1957. Neuvostoliiton kauppaministeri avasi näyttelyn, jonka avajaisiin oli kutsuttu 4000 vierasta. Slioor toimi tapahtuman edustajana ja Leningradin kaupunginjohtaja Nikolai Smirnov sen suojelijana. Esiintyjinä nähtiin muun muassa Anita Välkki. Näyttelyn myötä Suomesta tuli ensimmäinen länsimaalainen tekstiili- ja muotimaa, joka on ollut edustettuna alan tapahtumassa Neuvostoliitossa.

Vuosina 1955-1965 Slioorin suuri arvohuoneisto Ullanlinnassa toimi taiteilijoiden, diplomaattien, politiikan ja liike-elämän edustajien, älymystön sekä muiden seurapiirihenkilöiden kohtauspaikkana. Slioorin laajaan tuttavapiiriin kuuluivat muun muassa Pentti Saarikoski, Alpo Jaakola, Lauri Leppänen, George de Godzinsky, Kullervo Linna, Olavi Virta, Armo Hormia, Rakel Wihuri, Viktor Lebedev, Hertta Kuusinen ja Jussi Lappi-Seppälä. Vuosina 1960-1962 Slioor oli naimisissa pitkäaikaisen ystävänsä juristi Kalevi Nietosvaaran kanssa, ja vuonna 1962 hän esiintyi Teuvo Tulion lyhytelokuvassa Se alkoi omenasta, joka kertoi Slioorista itsestään.

(Wikipedia: Tabe Sliior; lainattu 7.10.2015)

Tabe Sliiorin tytär Aulikki toimitti Madame-lehden viimeiset numerot Taben muutettua Yhdysvaltoihin. Tabe avioitui amerikansuomalaisen hävittäjälentäjän Matti Kososen kanssa vuonna 1965, mutta avioliitto päättyi eroon 1968.

USA:ssa Tabe alkoi tehdä haastatteluja ja lehtijuttuja sikäläisille lehdille. Hänestä kehittyi osaava toimittaja ja valokuvaaja, jonka uraa myös henkiökohtaiset suhteet ja ulkonäkö auttoivat eteenpäin. San Fransiscoon asettunut Tabe tapasi ja haastatteli mm. Robert Kennedyä, Rita Hayworthia ja Henry Milleriä. Miller lahjoitti hänelle ihailevalla omistuskirjoituksella varustetun kappaleen ... (Kauriin kääntöpiiri). Tehdessään reportaasia San Quentin -vankilasta Tabe sai ensimmäisenä toimittajana luvan kuvata vankilaa vapaasti.

San Franciscossa asuessaan Tabe ystävystyi arvostetun kuvanveistäjän Benny Buffanon kanssa ja opiskeli tämän johdolla mm. mosaiikin tekoa. Buffano ja Tabe osallistuivat muun muassa San Franciscon pormestarin tyttären häihin ja Buffanon avulla Tabe laajensi suhdeverkostoaan amerikkalaisten julkkisten piirissä. Buffano kuoli 1970.

Tabe avioitui valokuvaaja William Douglas Ganslenin kanssa, mutta tämäkin liitto päättyi eroon vuonna 1976. Tabe Sliior muutti takaisin Suomeen.

Sliiorin Amerikkaan muuttanut tyttär Aulikki toimi musiikkialalla 

muun muassa Herbie Hancockin, Santanan ja The Pointer Sistersin levytysten äänittäjänä sekä jammaillen esimerkiksi Jorma Kaukosen ja Jerry Garcían kanssa. Aulikki toimi myös karjapaimenena Nevadassa ennen kuin muutti Alaskaan. Siellä hän kouluttautui lentäjäksi, meni naimisiin, sai lapsen ja työskenteli taiteilijana ja vapaana kirjoittajana. Hänellä oli myös oma studio ja galleria, minkä lisäksi hän juonsi omia ohjelmiaan monen vuoden ajan paikallisilla KBBI- ja KDLL -radiokanavilla. 

(Wikipedia: Tabe Sliior; lainattu 7.10.2015)

Sliior asettui maatilalleen Tammelaan ja vetäytyi julkisuudesta. Hänet nähtiin kuitenkin vielä muun muassa Hymy-lehden nro:ssa 7/1980.

Tabe ja Mosse - tarina kahden diivan yhteisistä vaelluksista (Hymy 12/1970), Tabe Sliiorilla ei ole mitään tuloja - persialaisen prinsessan hovina enää kesähuvila (Hymy 7/1980)

Kun Hymy mainitaan suomalaisen sensaatiojournalismin uranuurtajana ja lehtijournalismin uudistajana, on hyvä muistaa Madame, joka otti haparoivia askelia alalla samaan aikaan vielä muotoaan etsivän Hymyn kanssa. 

Muistokirjoitus Helsingin Sanomat 

Suomalaisen kohujournalismin edelläkävijä Tabe Slioor kuoli Turussa 25. huhtikuuta 2006. Hän oli 79-vuotias, syntynyt 21. marraskuuta 1926 Helsingissä.

Tabe Slioor oli persialaisen isän ja suomenruotsalaisen äidin nelilapsisen perheen nuorin ja ainoa tytär. Vanhempiensa avioeron jälkeen hän kasvoi lastenkodissa, raivasi tiensä julkisuuteen Helsingissä ja sittemmin Yhdysvalloissa ja tuotteisti ulkonäkönsä ja yksityiselämänsä kauppatavaraksi.

Slioor solmi ensimmäisen neljästä avioliitostaan syksyllä 1944, runsaat kaksi kuukautta ennen 18-vuotissyntymäpäiväänsä. Liiton myötä hän tutustui taiteilijoihin ja taiteen tukijoihin. Slioor liukui piireihin, joissa samppanja kupli ja sikari tuoksui.

Sodan ja pulan vuosista toipuvassa maassa juhlittiin ja juhliin pukeuduttiin. Vaatetusteollisuus ja muotisalongit elpyivät, järjestettiin muotinäytöksiä ja näyttelyitä, joiksi messuja tuolloin kutsuttiin. Edullinen ulkomuoto ja taito viehättää toivat Slioorille työtilaisuuksia muun muassa mannekiinina.

Hän perusti oman mannekiinikoulun ja järjesti muotinäytöksiä, myös Neuvostoliitossa. Yleisliittolainen kauppakamari kutsui hänet 1957 järjestämään Pietariin, silloiseen Leningradiin, suomalaisten kulutustavaroiden näyttelyn ja muotinäytöksiä.

Slioor solmi salongissaan kulttuurikontakteja kutsumalla juhliinsa muun muassa ajankohtaisia kirjailijoita.

Hän hyödynsi julkisuutta taitavasti. Silloin kun se ei ottanut onnistuakseen, tulivat apuun vaikutusvaltaiset ystävät ja suojelijat. Heitä löytyi tasavallan, kaupungin ja rahamaailman huipuilta.

Slioor paljasti suurimman osan heistä Jallu-lehdessä 1961 aloittamissaan ja omassa Madame-lehdessään jatkamissaan muistelmissa.

Niissä taru ja tosi kietoutuivat yhteen ja juorut ja yksityisasiat tulivat osaksi suomalaista ajanvietelehdistöä. Jallu-lehti teki irtonumeromyynnin ennätyksensä, joka oli lähes 250 000 kappaletta.

Slioor siirtyi Yhdysvaltoihin 1960-luvun puolivälissä. Hän esiintyi tiuhaan suihkuseurapiirien ja poliitikkojen seurassa. Tietä tasoitti Jallu-lehden erikoiskirjeenvaihtajan ja kuvaajan lehdistökortti.

Suomeen Slioor palasi 1970-luvun lopulla ja asui useita vuosia maapaikassaan Tabelassa, Tammelassa. Hän asettui 1980-luvun puolivälissä Turkuun ja julkaisi muistelmansa kirjana 1997.

Slioor oli tottunut saamaan kaiken minkä halusi. Kaksi asiaa kuitenkin jäi saavuttamatta: avioliitto pitkäaikaisen suhteen kanssa ja vauraan jyvässeutulaisen vanhapoikaisännän tuliterä Mercedes.

Autojen tuonnin säännöstelyn aikaan Slioor yritti vaihtaa vanhan Cadillacinsa Mersuun, mutta isäntä ei heltynyt, vaikka Slioor peitti pirtin ikkunalaudat käsirahaksi tarjoamillaan koruilla.

(Tabe Sliiorin muistokirjoitus Helsingin Sanomissa; Riitta Anttikoski)